Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

2018 sausis


LPS naujienos I 2018 sausis
Prasidėję nauji 2018-ieji metai Lietuvos psichologų sąjungai yra ypatingi – švenčiamas Sąjungos 60-ies metų jubiliejus! LPS šiems metams yra numačiusi pasiūlyti eilę įvairių konferencijų, seminarų ir renginių, o kasmetinis, jubiliejinis, Lietuvos psichologų kongresasvyks Klaipėdoje. Sukurta LPS nariams skirta sistema, kurioje kiekvienas nemokamai gali skelbti informaciją apie save ir savo teikiamas paslaugas, o visuomenės nariai (klientai, žurnalistai, verslo įmonės ir kt.) gali naudotis šia sistema ieškodami psichologo.
 
Prasidėjus naujiems metams toliau tęsiami darbai, aktualūs visiems psichologams: laukia Psichologų praktinės veiklos svarstymas Seime, Medicinos psichologo medicinos normos patvirtinimas Sveikatos apsaugos ministerijoje, pageidaujančių dalyvauti nepilnamečių apklausose baudžiamajame procese psichologų sąrašo sudarymas Teisingumo ministerijoje. Nuoširdžiai dėkoju visiems nariams už išreikštą palaikymą (susipažinti galite čia) ir už neįkainojamą asmeninio laiko, darbo ir profesinių žinių indėlį įgyvendinant LPS siekius!

 

LPS prezidentė doc. dr. Neringa Grigutytė
Susitikimas su LR Seimo nariais Z. Streikumi ir R. Šalaševičiūte
Seimo nario Zenono Streikaus iniciatyva sausio 18 d. buvo organizuotas susitikimas dėl Psichologų praktinės veiklos įstatymo projekto. Susitikime dalyvavo Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, psichologas Zenonas Streikus ir Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė, įstatymo projekto teikėja Rimantė Šalaševičiūtė, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro vedėja Evelina Bulotaitė, taip pat psichologai, atstovaujantys skirtingas pozicijas: Neringa Grigutytė, Danutė Gailienė, Robertas Povilaitis, Agnė Matulaitė, Gintaras Chomentauskas. Buvo išsakyta nuosekli LPS pozicija dėl psichologų praktinės veiklos reglamentavimo ir licencijavimo būtinumo. Agnė Matulaitė išreiškė nuomonę, jog psichologų praktinės veiklos nereikia reglamentuoti, nesiūlant jokių įstatyminių alternatyvų. 
Skaitykite daugiau...
Ar studijų programos pavadinime žodis „Psichologija" reiškia, kad tapsi psichologu?
Lietuvos psichologų sąjunga reiškia susirūpinimą dėl galimo psichologijos studentų klaidinimo kreipdamasi į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) bei Studijų kokybės vertinimo centrą (SKVC). Šiemet Kauno technologijos universitete pradedama vykdyti bakalauro studijų programa „Sociologija ir psichologija“, kuri yra sociologijos studijų krypties. 2017 m. Lietuvos edukologijos universitete vykdoma bakalauro studijų programa „Psichologija“ buvo priskirta pedagogikos studijų krypčiai, kuri  suteikia ugdymo mokslų bakalauro kvalifikacinį laipsnį.
Skaitykite daugiau...
Teisinės nepilnamečių apklausas atliekančių psichologų sąrašo sudarymo aktualijos
Lietuvos psichologų sąjunga sulaukė kreipimosi dėl Vyriausybės nutarimo „Dėl pageidaujančių dalyvauti nepilnamečių apklausose baudžiamajame procese psichologų sąrašo sudarymo ir administravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Aprašas), kurį rengė Teisingumo ministerija, derinimo. Nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso pakeitimams, visos nukentėjusių ar liudijančių mažamečių ir nustatytais atvejais nepilnamečių apklausos turės vykti pasitelkus profesionalų psichologą. Siekiant įgyvendinti šias nuostatas Vyriausybė planuoja sudaryti psichologų sąrašą, iš kurio juos turėtų galimybę kviestis ikiteisminio tyrimo įstaigos, prokuratūros ir teismai. Deja Apraše neatsižvelgta į anksčiau siūlytus kvalifikacinius reikalavimus šiems psichologams, paliekant tik du kriterijus: būti neteistam ir turėti psichologijos magistro laipsnį. LPS, rūpindamasi psichologinių paslaugų kokybe teisiniame procese, primygtinai siūlo į Aprašą įtraukti principinių nuostatų (pvz., būtinų specialiųjų žinių įgijimas, nuolatinis kvalifikacijos tobulinimas), užtikrinančių profesionalaus psichologo pagalbą baudžiamajame procese, įgyvendinimą. 
Plačiau...
Svarbios EuroPsy naujienos!
Kviečiame tapti sertifikuotais EuroPsy psichologais!

Džiugiai pranešame, jog specialistams, turintiems 1 ir daugiau metų darbo patirtį, bet dar neturintiems 3 metų patirties, pateikus paraišką iki kovo 31 d. suteikiami dar du metai reikalavimų įgyvendinimui! 
Informuojame, kad EuroPsy prižiūrimos praktikos supervizoriumi galės tapti tik aukštą kvalifikaciją ir EuroPsy sertifikatą turintys specialistai.
Atkreipiame dėmesį, kad tai galutinė pereinamojo laikotarpio data, todėl rekomenduojame neatidėti paraiškos teikimo.
Viskas apie EuroPsy
Sąjungos aktualijos
Nauja psichologų paieškos sistema
Atliepdama visuomenės poreikį surasti ieškomą psichologą, Lietuvos psichologų sąjunga sukūrė psichologų paieškos sistemą, kuria gali naudotis klientai, žurnalistai, verslo įmonės ieškodami psichologo. Paieškos sistemą galite rasti čia. Visiems LPS nariams primename, kad šioje paieškos sistemoje gali užsiregistruoti ir nemokamai skelbti apie savo paslaugas kiekvienas LPS narys (prisijungti galite čia). Jei nepavyksta prisijungti prie paieškos sistemos, susiduriate su problemomis ar klausimais naudodamiesi naująja paieškų sistema, maloniai prašome kreiptis į LPS biurą el. paštu  lps@psichologusajunga.lt ar telefonu 867331197.
Profesionalių psichologų bendravimas su žiniasklaida
Stebėdami dažnus žurnalistų prašymus rekomenduoti profesionalų specialistą, kuris galėtų duoti interviu tam tikra tema, LPS sudarė psichologų, galinčių ir norinčių duoti interviu žurnalistams, sąrašą. Šie specialistai kviečiami dalyvauti LPS organizuojamame seminare apie bendravimą su žurnalistais, po kurio, tikimės, galėsime atliepti visuomenės poreikį gauti profesionalių psichologų komentarus aktualiomis visuomenės temomis.
Kvietimas prisijungti prie LPS Etikos komiteto
LPS Etikos komitetas kviečia LPS narius, kuriems rūpi profesinės etikos klausimai bei profesinės etikos lygio bendruomenėje puoselėjimas ir stiprinimas, prisijungti prie LPS Etikos komiteto. Šiuo metu komitetą itin sustiprintų psichologai, dirbantys organizacinės bei mokyklinės/pedagoginės psichologijos srityse. Norintieji prisijungti turi:
1) būti LPS nariais; 
2) turėti profesinės veiklos savo srityje patirties ir būtų gerai, kad duotuoju metu taip pat šioje srityje būtų dirbantys; 
3) savo CV ir motyvacinį laišką siųsti Etikos komiteto pirmininkui (Viktorijai Čepukienei el-paštuviktorija.cepukiene@vdu.lt ) iki vasario 20 d
LPS narystės pratęsimas
LPS nariams primename, kad šiuo metu vyksta LPS narystės pratęsimas 2018 metams. Visi LPS nariai elektroniniu paštu gavo priminimą dėl narystės pratęsimo. Jei šio laiško su informacija negavote, maloniai prašome susisiekti su LSP administratore el. paštu  lps@psichologusajunga.ltar telefonu 867331197, ir ji Jums suteiks visą informaciją.
Kvietimas teikti kandidatus prof. A. Gučo vardo apdovanojimui
Lietuvos psichologų sąjunga (LPS) kviečia visus LPS narius teikti kandidatus prof. A. Gučo vardo apdovanojimui. Apdovanojimas skiriamas psichologui(-ei), LPS nariui(-ei) ar jų grupei už asmeninę iniciatyvą ir pastangas siūlant bei profesionaliai įgyvendinant visuomenei ar psichologų bendruomenei reikšmingą idėją. Tai gali būti išreikšta kaip: visuomenei svarbios problemos iškėlimas ir būdų jai spręsti siūlymas; psichologinės pagalbos organizavimas ir/ar teikimas; psichologinis visuomenės švietimas.                          
Pretendentu į apdovanojimą gali būti kvalifikuotas psichologas(-ė), LPS narys(-ė), dirbantis(-i) praktinį, mokslinį, pedagoginį darbą. Pateikiant kandidatūras, prašome pristatyti kandidato veiklą, nurodant, už kokios visuomenei ar psichologų bendruomenei reikšmingos idėjos įgyvendinimą siūlomas apdovanojimas ir kas jį siūlo.
Kandidatūras Apdovanojimui kviečiame siūlyti el. p. lps@psichologusajunga.lt iki 2018 m. kovo 1 d. (imtinai).  Komisijos išrinktas kandidatas bus apdovanotas 2018 m. gegužės 17-19 d. Lietuvos psichologų kongreso Klaipėdoje metu.      
Daugiau apie prof. A.Gučo apdovanojimą...
Renginiai
Įvyko seminaras mokytojams ir mokyklos psichologams „Ką mokytojai, psichologai ir tėvai turėtų žinoti apie pasiekimų testavimą?" 
2018 m. sausio 19 d. Vilniaus universitete vyko LPS Psichologinio įvertinimo ir testavimo komiteto bei VU Pedagogikos centro organizuotas praktinis seminaras „Ką mokytojai, psichologai ir tėvai turėtų žinoti apie pasiekimų testavimą?". Buvo tikslingai siekta sujungti dviejų profesinių gildijų - mokytojų, psichologų - įdirbį moksleiviams ir jų tėvams rūpimu klausimu. Keturi renginio pranešimai skatino atkreipti dėmesį į įvairius temos aspektus: tikrąją pasiekimų testų paskirtį (D. Nasvytienė), jiems keliamus mokslinius reikalavimus (D. Butkienė), pasiekimų testo interpretacijos naudą (S. Girdzijauskienė),  ateities žingsnius sustiprinti pasiekimų testų vertę (G. Gintilienė). Iš pirmų lūpų buvo galima išgirsti autentišką dešimtmetę Nacionalinio egzamino centro patirtį, kuria pasidalijo šios įstaigos atstovė A. Ranonytė. Atrodo, trys renginio valandos neprailgo, auditorija gyvai reagavo į pranešimus ir spontaniškai siūlė būsimų šios srities renginių temas.

                

              
Būsimi renginiai
Kviečiame registruotis į seminarą „Mentalizacija grindžiamas darbas su vaikais ir paaugliais"
Seminaras supažindins ir pateiks nuorodas, kaip kasdieniame darbe su apleistais ir traumą patyrusiais vaikais bei paaugliais naudoti mentalizaciją kaip edukacinę priemonę. Pagrindinės seminaro temos: Mentalizacijos sąvoka ir mentalizacijos gebėjimo raida. Trauma ir jos įtaka gebėjimui mentalizuoti. Pagrindiniai mentalizacija grindžiamų intervencijų dėmenys: Mentalizuojanti pozicija, Intervencijos spektras, Emocijų reguliacija ir jų svarba dirbant su apleistais ir traumą patyrusiais vaikais bei paaugliais ir jų tėvais. STORM modelis ir jo taikymas. Seminare bus pateikta atvejų apžvalga ir užduotys dalyviams.
Registracija
Lietuvos psichologų kongresas 2018: pranešimus kviečiame teikti iki vasario 1 d.!
Mokslinių ir praktinių pranešimų santraukas galite teikti iki 2018 m. vasario 1 d. (imtinai),  Daugiau informacijos apie pranešimų teikimą rasite čia.

Norime atkreipti dėmesį, kad priimami moksliniai ir praktiniai pranešimai. Praktinių pranešimų metu gali būti pristatoma:
  • Psichologų geroji praktinio darbo patirtis;
  • Praktikoje iškylantys sunkumai ir galimi jų sprendimai;
  • Psichologo tapatumo klausimai;
  • Praktikoje taikomi ir pasiteisinę psichologinio darbo ir įvertinimo metodai / intervencinės priemonės.
Primename, kad šiais metais gegužės 17 – 19 d. Klaipėdos universitete vyks Lietuvos psichologų kongresas - didžiausias kasmetinis psichologų renginys. Šiemet Kongresą organizuoja Klaipėdos universitetas (KU) ir Lietuvos psichologų sąjunga (LPS). Maloniai kviečiame psichologus praktikus, mokslininkus ir kitus besidominčius specialistus dalyvauti!
Išankstinė dalyvių registracija iki 2018 m. balandžio 1 d. 
Kontaktai pasiteiravimui: lpk@psichologusajunga.lt , tel. nr. +370 673 31197.
Pranešimų teikimas
Išankstinė dalyvių registracija
Kitos naujienos
2018 metų tarptautiniai renginiai
Psichoterapijos simpoziumas "Kremser Tage 2018"
International Test Commission Conference
E-methodology conference 2018
Europos psichologų kongresas 2019 | The 16th European Congress of Psychology 2019
2019 m. liepos 2 – 5 dienomis Maskvoje (Rusija) vyks 16-tasis Europos psichologų kongresas.
Kviečiame dalyvauti!
Sveikiname prisijungus prie Lietuvos psichologų sąjungos arba atnaujinusius savo narystę!
Iriną Kurlinkienę, Eleną Gaudiešiūtę, Agnę Kiznytę, Karoliną Petraškaitę, Danielį Daškevičių, Danguolę Čekuolienę.
Sekite naujienas FB
Tapkite LPS nariu
Susisiekite su mumis el. paštu
Lietuvos psichologų sąjunga              
Naugarduko g. 34, Vilnius LT-03228               
Įmonės kodas 190748553 
Telefonas: +370 673 31197 

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose