Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

LPS narių sąrašas  /   LPS Garbės nariai  /   LPS Partneriai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Aušra Kurienė




Aušra Kurienė (g. 1957 m.) – psichologė, vaikų ir paauglių psichoanalitinė psichoterapeutė, grupių analitikė. Teikia pagalbą vaikams, nukentėjusiems nuo smurto, turintiems elgesio ir emocinių sunkumų, konsultuoja tėvus ir specialistus; rengia mokymus ir skleidžia pozityvios tėvystės idėjas; dėsto Vilniaus universiteto podiplominių studijų programose, rengiančiose suaugusių ir vaikų psichoterapeutus, veda supervizijas specialistams; inicijuoja pokyčius vaiko teisių apsaugos politikoje.

 

Išsilavinimas

 

1975–1977 m. studijavo psichologiją Vilniaus universitete, 1977–1980 m. Maskvos M. Lomonosovo universitete, 1997–2002 m. Oslo grupinės analizės instituto ir Vilniaus universiteto Grupinės analizės programoje (Lietuvoje), 2005–2008 m. Suomijos vaikų ir paauglių psichiatrijos asociacijos ir Rygos universiteto Vaikų ir paauglių psichoanalitinės terapijos programoje (Latvijoje).

 

Profesinė veikla

 

1980–1988 m. Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės klinikinė psichologė, 1988–1990 m. Pedagogikos mokslinio tyrimo instituto mokslinė bendradarbė, 1990–1995 m. Mokyklų psichologinės tarnybos centro Psichologinio konsultavimo skyriaus vadovė, 1995–1999 m. ALF programos vadovė, nuo 1999 m. VšĮ „Paramos vaikams centras“ įkūrėja (kartu su Erna Petkute) ir vadovė.

 

Visuomeninė veikla ir bibliografija

 

Kartu su kolegomis 1995 m. pradėjo įgyvendinti pirmąją Lietuvoje savanoriškos mentorystės programą „Big Brothers Big Sisters“ ir teikti psichologinę pagalbą vaikams ir šeimoms. 1996 m. pradėjo teikti nemokamą psichologinę pagalbą smurtą patyrusiems vaikams ir jų artimiesiems, skaityti paskaitas ir vesti seminarus tėvams, vaikams ir specialistams. Nuo 1999 m. įgyvendinama smurto prieš vaikus prevencijos ir intervencijos programa „Vaikystė be smurto“ bei socialinės iniciatyvos. 2001–2009 m. A. Kurienė koordinavo psichologinės pagalbos mokyklose rengimą, rengė mokyklos socialinės psichologinės pagalbos komandas. A. Kurienės iniciatyva 2004 m. Lietuvos mokyklose pradėta įgyvendinti socialinio emocinio ugdymo programa „Antras žingsnis“. 2010 m. mokymai tėvams ir specialistams išaugo į atskirą programą – „Pozityvi tėvystė“, parengtos tėvystės įgūdžių lavinimo programos ir rengiami specialistai pagal jas dirbti. Įgyvendinti projektai, skirti paskatinti Vilniaus miesto gyventojus globoti arba įvaikinti be tėvų globos likusius vaikus, teikti pagalbą vaikus globojančios/įvaikinusioms šeimoms. 2016–2017 m. įgyvendinta aktyvi kampanija „Apginkime vaikus dabar“, siekianti uždrausti visas smurto prieš vaikus formas Lietuvos įstatymuose. Bendradarbiaujant su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir valstybės institucijomis parengtos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos. 2017 m. pradėjo veikti „Tėvų linija“ – nemokamos psichologų konsultacijos telefonu, pradėtas įgyvendinti projektas „Kompleksinių paslaugų šeimai teikimas Vilniaus mieste“.

2005–2007 m. Lietuvos grupinės analizės draugijos prezidentė. A. Kurienė yra neformalios nevyriausybinių organizacijų koalicijos „Už vaiko teises“, susikūrusios 2013 m., steigimo iniciatorė ir aktyvi veikėja. Nuo 2014 m. koalicijos „Psichikos sveikata 2030“ ilgametė aktyvi narė, atstovaujanti VŠĮ Paramos vaikams centrą. NVO ekspertų grupės, sudarytos LR Vyriausybės, klausimams, susijusiems su pagalbos COVID-19 ligos sukeltos pandemijos paveiktoms asmenų grupėms teikimu, koordinuoti ir spręsti, narė, besirūpinanti vaikų psichologine gerove pandemijos metu (2020 m.). A. Kurienė yra Vilniaus Universiteto mokymo programų „Vaikų ir paauglių konsultavimo pagrindai“, „Individuali psichodinaminė psichoterapija“ ir „Vaikų ir paauglių psichodinaminė psichoterapija“ kūrėja, lektorė bei supervizorė. Yra parengusi bei išleidusi specialistams bei visuomenei skirtas knygas: „Teisminių psichologinių eskpertizių vykdymas“, 1988 m. „Darbas su rizikos grupės šeimomis“, 2003 m. „Smurtą patiriantis vaikas“, 2004 m. „Ką kiekvienas vaikas turi žinoti apie smurtą ir kaip išlikti saugiam“, 2007 m. „Kaip užauginti žmog“ų, 2016 m. Su bendraautore R.V. Pivoriene išleido knygą „Būkime atidūs – vaiką ištiko bėda“, 2000 m. A. Kurienės iniciatyvos ir darbai įvertinti tiek profesinės bendruomenės, tiek aukščiausiu valstybės lygiu: 2007 m. A. Kurienės vadovaujamas Paramos vaikams centras pripažintas metų nevyriausybine organizacija.

 

Apdovanojimai

 

2009 m. A. Kurienei įteiktas Lietuvos psichologų sąjungos Profesoriaus Alfonso Gučo vardo apdovanojimas už asmeninę iniciatyvą ir pastangas rūpinantis vaikų gerove bei psichikos sveikata. 2013 m. Žmogaus teisių stebėjimo institutas A. Kurienei įteikė Žmogaus teisių šauklės apdovanojimą už atkaklų ir nepailstamą darbą, ginant pažeidžiamiausius visuomenės narius, kovojant už vaikystę be smurto, už suteiktą viltį šimtams vaikų ir šeimų. 2017 m. A. Kurienė apdovanota Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus padėka už nuoširdų rūpestį vaikų teisėmis, už darbą kuriant ir įgyvendinant pagalbos vaikams bei šeimoms programas Vilniaus mieste. 2018 m. A. Kurienei įteikta Lietuvos Respublikos Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos padėka už reikšmingus darbus savižudybių ir smurto prevencijos srityje ir Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus padėka už kilnią misiją ir nuoseklų darbą stiprinant vaikų psichinę gerovę. 2018 m. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė A. Kurienę apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi už darbus, kad Lietuvos vaikai jaustųsi saugūs ir laimingi. 2022 m. A.Kurienei įteiktas Vilniaus miesto apdovanojimas - Šventojo Kristoforo statulėlė už nuopelnus švietimui.

 

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose