Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

LPS narių sąrašas  /   LPS Garbės nariai  /   LPS Partneriai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Rūta Sargautytė




 

 

Doc. dr. Rūta Sargautytė (gim. 1958 m. birželio 18 d.) – Vilniaus universiteto Psichologijos instituto docentė, socialinių mokslų daktarė, medicinos psichologė.

 

Išsilavinimas 

 

Baigusi psichologijos studijas Vilniaus universitete, nuo 1981 m. Rūta Sargautytė nuosekliai gilinosi į psichologinius somatinės medicinos aspektus, ypač skausmo psichologiją, siekdama kuo plačiau pritaikyti biopsichosocialinį modelį sveikatos priežiūros sistemoje. Gimusi ir užaugusi medikų šeimoje, neatsitiktinai pasirinko sveikatos psichologiją kaip savo mokslinių tyrinėjimų sritį ir 1993 m. Vilniaus universitete apgynė mokslų daktaro disertaciją „Somatinių ligonių skausmo suvokimo ir asmenybės ypatumų sąveikos tyrimas“.

 

Profesinė veikla 

 

Savo mokslinį ir pedagoginį darbą tęsė Vilniaus universitete. Mokslinių tyrinėjimų sritys: psichologija sveikatos priežiūros sistemoje, skausmo psichologija, reabilitacija, tarpkultūrinė psichologija, senėjimo psichologiniai aspektai. Dėstėkursus: Psichologinės terapijos paradigmos, Šiuolaikinė sveikatos psichologija: teorija ir praktika, Tarpkultūrinė psichologija, Amžėjimo psichologija (anglų k. Psychology of Aging). Daug metų vadovauja psichologijos studentų praktikoms medicininėse įstaigose; ne vienas jos buvęs studentas pasirinko medicinos psichologo kelią ir sėkmingai dirba medicinos įstaigų psichiatrijos, reabilitacijos, somatinės medicinos padaliniuose.

Dirbo klinikinį psichologės darbą Valakupių reabilitacijos centre (2002–2015 m.).

 

Visuomeninė veikla 

 

Šalia tiesioginio pedagoginio, mokslinio ir klinikinio darbo, Rūta Sargautytė užsiėmė pacientų, sveikatos priežiūros personalo ir visuomenės švietimu. Skaitė paskaitas, pranešimus gydytojams, slaugytojams ir kitiems sveikatos priežiūros specialistams, medicinos, psichologijos, socialinio darbo studentams, taip pat Lietuvos skausmo draugijoje. 2007 m. laimėjo Tarptautinės skausmo tyrimo asociacijos dotaciją sveikatos priežiūros specialistų švietimui apie psichologinius skausmo įvertinimo ir malšinimo aspektus. Nuolat veda kvalifikacijos tobulinimo kursus socialiniams darbuotojams bei jų padėjėjams, dirbantiems su neįgaliais ir vyresnio amžiaus asmenimis.

Dalyvavo kuriant profesinės reabilitacijos sistemą Lietuvoje, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu yra parengusi dvi galimybių studijas apie profesinę reabilitaciją.

Prisidėjo įkuriant ir vykdant Lietuvos artrito asociacijos (LAA) veiklas, yra asociacijos garbės narė ir mokslinė konsultantė; ten įdiegė Stanfordo kognityvine elgesio terapija grįstą pacientų savivaldos programą bei yra ne kartą atstovavusi šią pacientų organizaciją Europos pacientų organizacijų renginiuose. 

Rūta Sargautytė buvo Lietuvos skausmo draugijos viceprezidente. Tarptautinės skausmo studijų asociacijos (IASP) narė. Žurnalų „Skausmo medicina“, „Artritas“ redkolegijų narė. Daug metų aktyviai dalyvauja nacionalinėse bei tarptautinėse skausmo konferencijose, pvz. „Europa prieš skausmą“. Centrinės ir Rytų Europos elgesio medicinos draugijos (CEESBM) tarybos narė. Tarptautinės tarpkultūrinės psichologijos asociacijos (IACCP) narė.

Bendradarbiauja su įvairiomis meno ir kultūros organizacijomis; pavyzdžiui, MO muziejuje vykusioje parodoje „Gyvūnas-žmogus-robotas“ skaitė didelio populiarumo sulaukusią paskaitą „Žmonės ir gyvūnai: kaip suprantame vieni kitus?“ (2019); skaitė paskaitas Vilniaus etninės kultūros centre.

Savanoriauja telefoninės pagalbos linijoje senjorams „Sidabrinė linija“, kur draugystės pokalbių pagrindu teikiama emocinė parama vyresnio amžiaus žmonėms.

 

Veikla Lietuvos psichologų sąjungoje

 

Rūta Sargautytė yra ilgametė aktyvi LPS Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto narė; penkių Klinikinių ir sveikatos psichologų konferencijų (2017–2021) organizatorė. LPS atstovė Europos psichologijos asociacijų federacijos (EFPA) Sveikatos ir psichologijos komitete (nuo 2018); kaip EFPA atstovė dalyvavo Europos parlamento darbo grupės posėdžiuose, svarstant pacientų įgalinimo klausimus ir rengiant dokumentą The Call to Action (2018); kartu su šio komiteto nariais parengė apžvalginį straipsnį apie Europos psichologų vaidmenį sveikatos priežiūros srityje COVID-19 pandemijos metu (2021). Šiuo metu R. Sargautytė dalyvauja tarptautiniame tarpkultūriniame mokslinio tyrimo projekte „Happiness Meanders“.

 

Bibliografija

 

72 mokslinių publikacijų autorė ir bendraautorė. Metodinių priemonių „Psichologijos dėstymas: principai ir metodai“ (1999), „Skausmo psichologija (2008), „Motyvuojamasis pokalbis kaip profesinės reabilitacijos metodas“ (2011), „Mano pilnatvės metai. Sveikos gyvensenos vadovas vyresnio amžiaus žmonėms“ (2012) autorė ir bendraautorė. Jos versta Andrew M. Colman knyga psichologijos studentams, psichologijos dėstytojams ir mokytojams „Kas yra psichologija?“ (2013) yra populiari ir plačiai naudojama mokymosi procese.

 

Apdovanojimai

 

Už sistemingą pagalbą pacientų organizacijoms įvertinta LR Sveikatos apsaugos ministro padėka (2013 m.). LR Švietimo ir mokslo ministerijos dukart apdovanota už mokslo populiarinimo leidinius, skirtus pacientams ir visuomenei.

 

Visus, kas pažįsta Rūtą, – tiek jos studentus, tiek kolegas, – žavi jos santūrumas, inteligencija ir nuoširdus atsidavimas profesinei sveikatos psichologijos sričiai.

 

    

 

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose