Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Rugpjūčio 21-22 d. Liublianoje įvyko pirmoji konferencija, skirta aptarti psichologų prižiūrimos praktikos aktualijas Europos šalyse


Praėjusios vasaros pabaigoje, rugpjūčio 21-22 d., Liublianoje (Slovėnija) įvyko pirmoji konferencija, skirta aptarti psichologų prižiūrimos praktikos aktualijas Europos šalyse (The 1st Conference on Supervised Practice of Psychologists). Konferenciją organizavo Liublianos universitetas, kartu su Europos psichologų asociacijų federacijos (EFPA) EuroPsy komitetu, Slovėnijos ir Norvegijos psichologų asociacijomis, Primorskos universitetu, ISA Psichologinio konsultavimo ir edukacinių projektų institutu.

 

Pasaulyje plačiai pripažįstama, kad prižiūrima praktika – viena esminių psichologo profesinio rengimo dalių, siekiant užtikrinti aukštą psichologų profesionalumą, sklandų įsiliejimą į praktinę veiklą ir teikiamų paslaugų kokybę. Vienerių metų prižiūrima praktika – būtina sąlyga, siekiant įgyti Europos psichologo sertifikatą (EuroPsy). Šis sertifikatas nurodo, kad jį įgijęs psichologas atitinka Europoje psichologų kvalifikacijai keliamus reikalavimus ir įgalina laisvą psichologų judėjimą europinėje erdvėje. Kai kuriose Europos šalyse, kuriose psichologų rengimas ir profesinė veikla reglamentuojama teisiškai, įvairios trukmės prižiūrima praktika privaloma, norint tapti psichologu, gauti licenciją ar dirbti savarankiškai. Tačiau dalyje šalių, tiek su psichologo praktinės veiklos teisiniu reglamentavimu, tiek su EuroPsy diegimu susiję procesai tebevyksta. Tad tokia konferencija – pačiu laiku vykęs renginys, siekiant tarp šalių dalintis prižiūrimos praktikos sistemos diegimo patirtimi ir gerąja praktika, ir taip užtikrinti vienodai aukštus psichologų rengimo ir teikiamų paslaugų kokybės standartus visoje Europoje.

 

Konferencijos metu skirtingų Europos šalių psichologų asociacijų ar nacionalinių EuroPsy komitetų atstovai pristatė, kaip jų šalyje organizuojama prižiūrima praktika ir rengiami supervizoriai, kaip tarpusavyje derinami šalies teisės dokumentuose numatyti ir EuroPsy prižiūrimos praktikos organizavimo modeliai, kokie kyla klausimai ir iššūkiai, dalijosi idėjomis ir galimais sprendimais. Lietuvai konferencijoje atstovavo LPS Valdybos ir Lietuvos EuroPsy komiteto narys doc. dr. Rytis Pakrosnis, kuris pristatė prižiūrimos praktikos situaciją ir iššūkius mūsų šalyje, parvežė žinių apie kitų šalių patirtį, kurios bus labai svarbios diegiant prižiūrimos praktikos sistemą Lietuvoje.

 

Lietuvoje kol kas nėra nei psichologų prižiūrimos praktikos, nei supervizorių rengimo sistemos. Supervizorių rengimas ir psichologų supervizavimas kol kas apsiriboja pavienėmis, dažnai trumpalaikėmis, atskirų asmenų ar įstaigų iniciatyvomis. Tikimės, kad tokia padėtis truks neilgai, nes prižiūrima praktika numatyta šiuo metu LR Seime įregistruotame Psichologų praktinės veiklos įstatymo projekte. Be to, 2018 m. kovo 31 d. baigiasi pereinamasis laikotarpis, kurio metu EuroPsy sertifikato siekiantiems Lietuvos psichologams vietoje vienerių metų prižiūrimos praktikos gali būti užskaityta ne mažesnė nei 3 m. praktinio darbo patirtis. Šiuo metu LPS ir Lietuvos EuroPsy komitetas intensyviai dirba prie būsimo EuroPsy prižiūrimos praktikos modelio, o artimoje ateityje numatoma pradėti rengti supervizorius, galinčius vykdyti prižiūrimą praktiką pagal EuroPsy kompetencijų modelį.

 

 

Parengė: LPS Nacionalinio EuroPsy suteikimo komiteto narys doc. dr. R. Pakrosnis


Akimirkos iš konferencijos









 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose