Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Pranešimas spaudai apie organizacinės psichologijos konferenciją




Konferencija

 

Psichologas organizacijoje. Kuo vertinga darbuotojų įvairovė?

2017.04.21

 

 

Balandžio 21 d. vyks kasmetinė, jau VII-oji organizacinės psichologijos konferencija „Psichologas organizacijoje. Kuo vertinga darbuotojų įvairovė?“. Konferencija vyks VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) Saulėtekio al. 5, 10222 Vilnius. Registracija vyks nuo 8:15, konferencijos atidarymo pradžia 9 val.

 

 

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad artimiausioje ateityje mažės dirbančiųjų, išaugs pensijinio amžiaus darbuotojų skaičius. Po dešimtmečio gausiausia darbuotojų grupė bus 60-64 metų amžiaus. Statistikos departamento duomenimis, 2015 m. iš 2,89 mln. gyventojų niekur nedirbo 1,55 mln. (tai bedarbiai, jaunesni nei 15 metų vaikai, studentai, pensininkai). 

 

„Darbdaviai nuolat kalba apie darbuotojų trūkumą. Ar tikrai trūksta galinčių dirbti ar tiesiog jūsų įmonėje egzistuoja dideli darbuotojų filtrai? Daugybė žmonių neranda darbo. Galbūt abiejų pusių problemą pavyktų išspręsti išsprendus darbuotojų įvairovės klausimą? Kad nebūtų bijoma į kompiuterinių technologijų skyrių priimti moterį, nebūtų atmetami neįgalūs ar kitokių tautybių darbuotojai. Norime paieškoti atsakymo į klausimą, ko reikia, kad nebūtų bijoma kitokių darbuotojų“, - sako Lietuvos psichologų sąjungos Organizacinės psichologijos komiteto pirmininkė, konferencijos koordinatorė Marija Miselytė.

 

Neįgalūs, moterys, pensininkai, įvairių tautų, rasių ir religijų asmenys – šiais laikais darbe dažnam iš mūsų tenka susidurti su pačiais įvairiausiais žmonėmis. Psichologai vis garsiau kalba apie darbuotojų įvairovę ir kad tos įvairovės reikia kiekvienoje darbovietėje. Ar tikrai? Ar įvairovė neprisideda prie dažnesnių konfliktų darbo aplinkoje? Kartais reikiamos infrastruktūros sukūrimas darbuotojui reikalauja nemažų išlaidų, ar jos atsiperka? Ar pajėgūs vyresnio amžiaus darbuotojai išlikti konkurencingi šių laikų technologinio progreso kontekste?

 

„Ilgą laiką Lietuvos darbo rinka buvo labai homogeniška, vos vienas kitas užsienietis. Tarptautinės IT kompanijos atvedė į mūsų šalį kitų tautybių, rasių ir religijų darbuotojus. Organizaciniai psichologai mato, kad vis dar nemažu iššūkiu yra darbas su kitos kultūros bendradarbiu. Norime išgirsti atsakymą į klausimą, ar duoda naudos iniciatyvos, kai stengiamasi integruoti į darbo rinką neįgalius ar vyresnio amžiaus asmenis. Visi, tikriausiai, pamename dvi bangas socialiniuose tinkluose, kai buvo kovojama už vyresnio amžiaus sargą, kurį atleido po ilgų darbo metų ar neįgalų vaikiną, norintį dirbti, bet niekaip nerandantį darbo. Matome, kad visuomenėje kyla kovojimo už tokius žmones bangos. Nors ilgą laiką pati visuomenė laikė tokius žmones atskirtyje, neleisdama jų į darbo rinką. Yra organizacijų, kurios laužo stereotipus, nebijo priimti kitokius darbuotojus. Konferencijos metu bus kelių lektorių pasisakymai, jie pasakos savo sėkmės istorijas bei kokius iššūkius jiems teko įveikti“, - kalba M. Miselytė.

 

Mokslinių tyrimų srityje dirbantys psichologai dažnai atlieka studijas, remdamiesi demografiniais rodikliais. Jie geriau nei kas kitas mato, kaip tokie veiksniai kaip lytis, amžius, rasė, tautybė veikia tam tikrus žmogaus gyvenimo, jo darbingumo, gebėjimo integruotis darbo rinkoje ir panašius veiksnius.

 

„Puikiai suprantama, kad jeigu į darbą priimamas neįgalus žmogus, jam reikia sukurti atitinkamą infrastruktūrą: liftą, lengvą užvažiavimą, privažiavimą, judėjimą darbo aplinkoje ir pan. Su tuo gali būti susijusios tam tikros išlaidos. Tačiau kompanijos turi įsivertinti galimą naudą ir patiriamas išlaidas. Ar to tikrai reikia bijoti? Todėl net keturių lektorių pasidalinimas patirtimi įdarbinant neįgalius, vyresnio amžiaus, jaunus žmones ir darbuotojus iš kitų šalių bus labai vertingas“, - sako konferencijos koordinatorė.

 

Pasak Marijos, konferencijos organizatoriai sieks įvertinti ir žmogiškąjį faktorių, tad bus ieškoma atsakymų į tokius klausimus:

      kaip suvaldyti visas grėsmes ir rizikas, kurias į darbovietę atsineša kitoks darbuotojas;

      kaip padėti žmogui gerai jaustis, jeigu jis kitoks nei dauguma jau dirbančių asmenų;

      kaip nepaversti darbovietės realybės šou, kai viename kolektyve susitelkia didelė darbuotojų įvairovė;

      kaip šiame procese, kuris įgauna tendencijos mąstą, galėtų padėti organizacinis psichologas.

 

 

Konferenciją organizuoja Lietuvos psichologų sąjunga, Vilniaus universitetas ir Vytauto Didžiojo universitetas. 

 

Maloniai kviečiame dalyvauti žiniasklaidos atstovus. Jei pageidausite su jus dominančiais pranešėjais pasikalbėti iš anksto ar po pasisakymo, prašome apie tai parašyti el. paštu marija.miselyte@gmail.com, organizuosime interviu.

 

Daugiau informacijos

Lietuvos psichologų sąjunga

lps@psichologusajunga.lt

www.psichologusajunga.lt

 

KONFERENCIJOS PROGRAMA


REGISTRACIJA

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose