Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

2017 kovas


LPS naujienos I 2017 kovas
Lietuvos psichologų sąjunga tampa vis labiau matoma ir valstybiniu lygiu pripažįstama organizacija, atstovaujanti psichologų bendruomenę. Pastarąjį mėnesį LPS atstovai buvo kviečiami į pasitarimus Prezidentūroje ir Ūkio ministerijoje, kurioje dalyvavo ir kitų ministerijų atstovai, aptariant psichologinės pagalbos prieinamumo bei psichologų praktinės veiklos reglamentavimo klausimus. Nuoširdžiai dėkoju LPS valdybos, komitetų ir komisijų nariams, skiriantiems savo laiką bei profesines žinias mums, psichologams, svarbių klausimų sprendimui.
Taip pat kviečiu kiekvieną LPS narį aktyviai prisidėti prie visai psichologų bendruomenei svarbių dokumentų parengimo – Psichologo profesinės etikos kodekso atnaujinimo ir Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu rengiamo medicinos psichologo veiklos aprašo (informacija žemiau). 


LPS prezidentė doc. dr. Neringa Grigutytė
Kviečiame teikti pasiūlymus atnaujinto Psichologo profesinės etikos kodekso tobulinimui
Mieli LPS bendruomenės nariai,

LPS Etikos kodekso rengimo komisija parengė atnaujintą Psichologo profesinės etikos kodeksą, atsižvelgiant į EFPA 2015 m. patvirtintą pavyzdinį Etikos kodeksą, su kurio pirminiu variantu norime Jus supažindinti. Taip pat norėtume sulaukti jūsų pasiūlymų, kaip būtų galima jį dar patobulinti. Prašome peržiūrėti parengtą Kodekso tekstą ir pateikti savo pasiūlymus Kodekso dokumente (rekomenduojame tai atliktisu įjungta "Track Changes" funkcija), apibendrintai suformuluojant pagrindinius komentarus, pasiūlymus, taisytinas vietas nuosekliu tekstu.
Pasiūlymų tobulinimui lauksime iki 2017 m. balandžio 6 d. el. paštu lps@psichologusanjunga.lt
 
LPS Etikos kodekso rengimo komisija
Psichologo profesinės etikos kodeksas
Kviečiame teikti pasiūlymus Medicinos psichologų profesinės veiklos aprašo koregavimui
LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymu (2016 m. gruodžio 9  d. Nr. V-1427) medicinos psichologija priskirta kitoms sveikatinimo veikloms. Sveikatos apsaugos ministerija, vadovaudamasi įsakymu dėl kitą sveikatinimo veiklą vykdančių subjektų veiklos reikalavimų rengimo tvarkos aprašo patvirtinimo, kreipėsi į Lietuvos psichologų sąjungą siūlydami parengti Medicinos psichologų profesinės veiklos aprašą, kuris įsigalios nuo 2017-05-01.

LPS Klinikinės ir sveikatos psichologijos komitetas parengė pirminį Medicinos psichologų profesinės veiklos aprašo variantą ir labai prašo visų medicinos (klinikinių, sveikatos) psichologų perskaityti šį Veiklos aprašą ir pateikti savo pasiūlymus iki 2017-04-02. Rašydami pasiūlymus, prašome, nurodykite aprašo punkto numerį arba Priedo numerį ir punkto numerį.

Pasiūlymus prašome siųsti Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto pirmininkei Ievai Salialionei iki 2017-04-02 adresu: salialione@gmail.com

Medicinos psichologų profesinės veiklos aprašas nėra įsigaliojęs ir neįsigalios. LR SAM patvirtino Medicinos psichologo medicinos normą, kurioje yra apibrėžtos medicinos psichologo teisės, pareigos ir kompetencija. 

Psichologų praktinės veiklos įstatymo aptarimas prezidentūroje
Lietuvos Respublikos Prezidentūros patarėja Aira Mečėjienė susitiko su Lietuvos psichologų sąjungos atstovais aptarti rengiamą Psichologų praktinės veiklos įstatymo projektą ir platesniam profesionalių psichologų paslaugų taikymui trukdančias teisines sąlygas. 2017 m. kovo 1 d. susitikime su prezidentūros patarėjais Aira Mečėjiene, kuruojančia sveikatos sritį, Ramune Guobaite- Kirsliene (socialinė sritis), Tautvydu Žėku (teisės sritis), Almeda Kuriene (švietimo sritis), ir spaudos tarnybos konsultante Goda Bacenskiene dalyvavo LPS prezidentė Neringa Grigutytė ir LPS psichologų veiklos reglamentavimo komiteto pirmininkas Alfredas Laurinavičius. Susitikimo metu Prezidentūros atstovai išreiškė požiūrį dėl Psichologų praktinės veiklos įstatymo būtinumo, buvo svarstomos kliūtys ir jų sprendimo būdai, siekiant priimti ir įgyvendinti psichologų praktinės veiklos reglamentavimą ir licencijavimą.
Pasitarimas LR Ūkio ministerijoje psichologo profesijos reglamentavimo klausimais
2017 m. kovo 27 dieną LPS prezidentė Neringa Grigutytė ir Psichologų veiklos reglamentavimo komiteto pirmininkas Alfredas Laurinavičius dalyvavo LR Ūkio ministerijoje vykusiame pasitarime psichologo profesijos reglamentavimo ir psichologo profesinės veiklos licencijavimo klausimais. Susitikime dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėja, Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos, Krašto apsaugos ministerijos, Teisingumo ministerijos, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Nacionalinės teismų administracijos, Lietuvos antstolių rūmų, Statistikos departamento ir kitų suinteresuotų institucijų atstovai. Susitikimo metu buvo diskutuoti skirtingų ministerijų, kaip psichologus licencijuojančių institucijų, ir savireguliacijos modelių privalumai ir trūkumai, aptartos psichologų paslaugų teikimo galimybės dirbant savarankiškai pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą. 

               
LPS remia Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2017"
Lietuvos psichologų sąjunga kaip ir kiekvienais metais reiškia paramą Vaikų linijos organizuojamai "Veiksmo savaitei BE PATYČIŲ 2017". Daugiau informacijos čia.
LPS žiniasklaidoje
Sąjungos aktualijos
LPS narių suvažiavimas
2017 m. gegužės 12 d. (penktadienį) 15:30-17:00 val. Vilniuje, Mykolo Romerio universitete (Ateities g. 20) vyks Lietuvos psichologų sąjungos suvažiavimas.

Informuojame, jog arėjant Suvažiavimui bus pateikta jo programa, LPS Valdybos veiklos ir finansinė ataskaitos bei LPS komitetų ataskaitos, taip pat atnaujintas Psichologo profesinės etikos kodeksas. Remiantis LPS įstatais, LPS nariai turės galimybę išankstiniu būdu pareikšti savo nuomonę dėl LPS ataskaitų ir Psichologo profesinės etikos kodekso. Vėliausiai mėnuo iki Suvažiavimo bus atsiųsti išankstinio balsavimo biuleteniai.

Suvažiavimas vyks 7-ojo Lietuvos psichologų kongreso metu. Daugiau informacijos apie Kongresą, registraciją ir programą rasite čia.

LPS nariai pageidaujantys dalyvauti tik Suvažiavime ir nedalyvausiantys Kongrese, Kongresui registruotis ir dalyvio mokesčio mokėti neturi.
Jau veikia nauja LPS narių Facebook grupė
Kovo mėn. pradžioje ėmė veikti uždara LPS narių Facebook grupė, skirta tik LPS nariams dalintis aktualia psichologo darbui informacija, aptarti svarbius psichologo darbe kylančius klausimus. Džiaugiamės augančiu jos narių skaičiumi ir didėjančiu aktyvumu. Jeigu esate LPS narys ir negavote elektroninio kvietimo, prašome savo Facebook paskyros paieškos laukelyje įvesti „LPS nariai“, įėjus į grupės puslapį, spauskite „Prisijungti prie grupės“.
Naujos skiltys LPS interneto puslapyje
Džiaugiamės, jog komitetai inicijuoja reikšmingus LPS veiklos atnaujinimus. Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto iniciatyva LPS interneto puslapyje atsirado dvi naujos skiltys: „Klientams“ ir „Vaikams“. Šiose skiltyse klientai gali rasti informacijos kada kreiptis į psichologą, kuo skiriasi skirtingų specialistų darbo pobūdis, kur rasti psichologą ir pan. Vaikai gali sužinoti ko tikėtis iš psichologo, kokiais atvejais gali padėti psichologas ir kt.
Kviečiame prisidėti prie LPS veiklų skiriant 2 proc. GPM
LPS valdybai patvirtinus LPS skirtos 2 procentų paramos tikslinio panaudojimo prioritetines sritis, pradėtas atnaujinti psichologų etikos kodeksas, kuriama funkcionali Psichologo paieškos sistema ir rengiami informaciniai pranešimai visuomenei. Kviečiame prisidėti prie Lietuvos psichologų sąjungos veiklų įgyvendinimo, skiriant 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM).  Daugiau informacijos apie paraiškos pildymą galite rasti čia.
Renginiai
Įvyko diskusija „Kas laukia organizacijų psichologų priėmus psichologų praktinės veiklos įstatymą?"
Vasario 28 d. įvykusioje diskusijoje „Kas laukia organizacijų psichologų priėmus psichologų praktinės veiklos įstatymą" LPS prezidentė doc. dr. Neringa Grigutytė ir LPS Psichologų veiklos reglamentavimo komiteto pirmininkas doc. dr. Alfredas Laurinavičius susitiko su organizacijų psichologais, atsakyti į jiems rūpimusklausimus dėl psichologo praktinės veiklos įstatymo. Diskusiją moderavo LPS Organizacinės psichologijos komiteto pirmininkė Marija Miselytė.
Skaitykite daugiau...
Įvyko dar vieni mokymai psichologams Vilniuje „Kaip bendrauti su žiniasklaida?“
Didelio susidomėjimo sulaukę lektorės Daivos Ausėnaitės mokymai psichologams „Kaip bendrauti su žiniasklaida?“ kovo 6 d. dar kartą vyko Vilniuje. Renginio metu dalyviai sužinojo apie žiniasklaidos rūšis, žurnalistų darbo ypatumus, dalijosi asmenine patirtimi bei gavo praktinių patarimų kaip bendrauti su žurnalistais. 
Konferencija-diskusija „Ko reikia, kad vaiko teisės būtų užtikrintos?“
2017 m. kovo 27 d. LR Seime vyko konferencija-diskusija „Ko reikia, kad vaiko teisės būtų užtikrintos?“ Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė Neringa Grigutytė skaitė pranešimą „Kvalifikuoti psichologai vaikų apklausose: realybė ar regimybė?“. Su konferencijos programa galite susipažinti čia
Būsimi renginiai
Jau paskelbti LPK 2017 prieškongresinių seminarų lektoriai ir temos. Kviečiame registruotis!
Maloniai primename, kad 2017 m. gegužės 11-13 d. Mykolo Romerio universitete vyks Lietuvos psichologų kongresas. Kviečiame dalyvauti šiame didžiausiame kasmetiniame psichologų renginyje ir prieš jį vyksiančiuose seminaruose gegužės 11 d., kuriuos ves dr. L. Mačiukaitė, P. Rakštikas, doc. dr. R. Bieliauskaitė kartu su Rasa Kardaite Vėlyviene ir Nerile Norkūne.
Seminarų programa ir registracija
Registracija į kongresą
Liko visai nedaug laiko iki Edukacinės psichologijos konferencijos registracijos pabaigos!
Primename, kad 2017 m. balandžio 7 d. Vilniuje, Lietuvos edukologijos universitete (LEU), vyks VII-oji kasmetinė Lietuvos švietimo sistemoje dirbančių psichologų konferencija „Švietimo sistemoje dirbančių psichologų  parama edukacinei bendruomenei ir šeimai“. Jau sudaryta konferencijos programa, kurioje numatytas plenarinis posėdis bei praktinė dalis - psichologų „kūrybinės dirbtuvės". Šiais metais vieną iš plenarinių pranešimų skaitys ir praktinį užsiėmimą ves dr. Maria Aleksandrovich. iš Lenkijos. Registracija į konferenciją baigsis balandžio 3 d., tad paskubėkite registruotis!

Dėl didelio susidomėjusiųjų skaičiaus, registracijos į konferencijos laikas trumpinamas. Registruotis ir sumokėti dalyvio mokestį galite iki kovo 31 d. (imtinai).

Dalyvavimas konferencijoje patvirtinamas ir vieta psichologų „kūrybinėse dirbtuvėse" rezervuoja tik sumokėjus dalyvio mokestį.
Registracija
Programa
Jau žinomi Organizacinės psichologijos konferencijos „Psichologas organizacijoje. Kuo vertinga darbuotojų įvairovė?" pranešėjai!
Jau beveik visi konferencijos pranešėjai yra žinomi. Pranešimų formuluotės šiuo metu derinamos, ir netrukus bus paskelbta detali konferencijos programa bei pranešimų/užsiėmimų aprašymai. Pranešėjai pasidalins savo patirtimi ir įžvalgomis įvairiomis darbuotojų įvairovės temomis, tokiomis kaip skirtingų kultūrų ir amžiaus kolektyvai, moterys ir technologijos, neįgaliųjų darbinimas. Praktinės laboratorijos (vedamos Andriaus Žebrausko ir Roberto Mincevičiaus) suteiks žinių ir įgūdžių, kaip sėkmingai bendrauti ir bendradarbiauti esant darbuotojų įvairovei komandose.
Konferencija vyks jau balandžio mėnesį, tad paskubėkite registruotis!
Skaitykite daugiau
Registracija

Kviečiame susipažinti su XIV-osios Jaunųjų mokslininkų psichologų konferencijos kviestiniais pranešėjais!

Plenarinės sesijos pranešėjai
Dokt. Aida Grabauskaitė (biofizika) „Neurobiologija psichologui, psichologija neurobiologui".
Dokt. Andrius Lošakevičius (psichologija) „Psichofiziologinis melo nustatymas poligrafu - naudoti ar nenaudoti?“

Uždaromosios sesijos pranešėjos
Dr. Rasa Bieliauskaitė, Asta Groblytė (psichologės)
Elvyra Kučinskaitė, Živilė Ratavičiūtė,  Daiva Jakštienė (sielovadininkės)
„Bendrakeleiviai“ dalinasi patirtimi“
 
Kviečiame dalyvauti konferencijoje!
Skaitykite daugiau
Konferencija „Jau ne vaikas, bet dar nesuaugęs: paauglystės psichologiniai iššūkiai"
2017 m. balandžio 26 d., Vilniaus universiteto Teatro salėje vyks konferencija „Jau ne vaikas, bet  dar nesuaugęs: paauglystės psichologiniai iššūkiai". Konferenciją  organizuoja Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Psichologinio konsultavimo ir mokymų centras drauge su Lietuvos psichologų sąjunga, Vaiko psichologinės gerovės komitetu.
Skaityti daugiau
Programa
Kviečiame dalyvauti mokslinėje 27-oje ICCP pasaulinėje vaikų žaidimų konferencijoje
Labai kviečiame jus sudalyvauti 27-osios ICCP pasaulinės žaidimo konferencijos prieškonferencinėse dirbtuvėse šių metų birželio 15 dieną. Jei dirbat įstaigose, kurios yra susijusios su vaikais, jums tikrai pravers žinios, kaip paskatinti vaikus žaisti. Mūsų NEPL dirbtuvės – tai naratyvinio metodo taikymas padedant vaikams kurti savo žaidimų pasaulį, dirbtuves ves tikrai daug patirties turinti suomių komanda. Playwork dirbtuvėse susipažinsite su mums visai nauja, bet pasaulyje vis labiau plintančia profesija, kurios aspektus ir sukauptas žinias apie vaikų žaidimus galima panaudoti savo darbe, taip pat skatinant pedagogus bei kitus, vaikais besirūpinančius žmones, daugiau suprasti apie žaidimo svarbą vaikų gyvenime, pagalbą vaikams per žaidimą.  
 
Taip pat labai kviečiame dalyvauti ir pačioje konferencijoje, į ją atvyksta pasaulinio lygio raidos specialistai ir dalyviai iš daugiau nei 20 skirtingų pasaulio šalių, pakalbėti apie vaikus ir svarbiausią jų veiklą – žaidimą. Supratimas, ko reikia vaikams, padės geriau juos suprasti, atliepti vaikų poreikius ir sėkmingiau jiems padėti. Galbūt šios konferencijos įkvėpti imsitės žaismingesnio, vaikams labiau pritaikyto konsultavimo ir gal susidomėsite žaidimo psichoterapija.

 
I Dirbtuvės
II Dirbtuvės
Europos psichologų kongresas 2017| The 15th European Congress of Psychoogy 2017
2017 m. liepos 11 – 14 dienomis Amsterdame (Olandija) vyks 15-tasis Europos psichologų kongresas. Kongreso temos: gyvenimą keičiantys įvykiai; migracija, integracija, adaptacija; efektyvių psichologinių intervencijų organizavimas; visuomenės atsparumo stiprinimas; prevencija ir ankstyva intervencija; ir kt.
Kviečiame dalyvauti!
             
              
Daugiau informacijos...
Kviečiame dalyvauti konferencijoje Iššūkiai, geroji praktika ir ateities galimybės sveikatos apsaugos srityje"
Lietuvos psichologų sąjungos Klinikinės ir sveikatos psichologijos komitetas kviečia psichologus ir kitus specialistus dalyvauti konferencijoje „Iššūkiai, geroji praktika ir ateities galimybės sveikatos apsaugos srityje", kuri vyks 2017 m. spalio 2 d. Birštone, „Eglės" sanatorijoje.

Konferencija siekiame suburti klinikinius ir sveikatos psichologus, dirbančius tiek sveikatos apsaugos sistemoje, tiek privačioje praktikoje, bei paskatinti aptarti darbe kylančius iššūkius, dalintis gerąja patirtimi bei įžvalgomis, apsvarstyti galimybes gerinti visuomenės psichikos sveikatą bei psichologinę gerovę, apjungiant politikos, mokslo ir praktikų jėgas.

Detalesnė informacija bei registracija į konferenciją bus paskelbta netrukus.
Sveikiname prisijungus prie Lietuvos psichologų sąjungos!
Birutę Kazlauskienę, Gintę Martutaitytę, Editę Liuizienę, Aureliją Ananjevaitę, Liną Juozapavičiūtę, Šarūnę Jagielaitę- Vienę, Juliją Gečaitę, Sonatą Vizgaudienę, Viktoriją Reišienę, Rūtą Zubinienę, Severiją Danupaitę, Ramvydę Vitartaitę, Vaidą Šukienę, Almą Želvienę, Danutą Vaičekauskienę, Niną Arefjevą, Rugilę Kazlauskaitę, Sandrą Tulickaitę, Laurą Vitkę, Violetą Pilipuitienę.
Sekite naujienas FB
Tapkite LPS nariu
Susisiekite su mumis el. paštu
Lietuvos psichologų sąjunga              
A. Goštauto g. 8-215, Vilnius LT-01108                 
Įmonės kodas 190748553 
Telefonas: +370 673 31197 

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Naudinga informacija
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose