Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Lietuvos psichologų sąjungos Prezidentės pozicija dėl Psichologų praktinės veiklos įstatymo


Lietuvos psichologų sąjunga (LPS) nuosekliai laikėsi pozicijos, kad Psichologų praktinės veiklos įstatymas yra reikalingas Lietuvai. LPS siekia, kad Lietuvos psichologų tyrimai ir praktika atitiktų Europinius standartus, suformuluotus Europos psichologų asociacijų federacijos minimaliuose kvalifikaciniuose reikalavimuose EuroPsy. Šie reikalavimai numato, kad savarankiškai psichologo praktinei veiklai atlikti yra reikalinga psichologo bakalauro ir psichologo magistro kvalifikacija (arba ne trumpesnės kaip penkerių metų nuoseklios psichologijos studijos) ir vienerių metų prižiūrima praktika. Seimo narės Rimantės Šalaševičiūtės vadovaujamos darbo grupės pateiktas įstatymo projektas įtvirtina šiuos esminius reikalavimus psichologo praktinei veiklai. Kertinėms įstatymo nuostatoms (išsilavinimo, vienerių metų prižiūrimos praktikos bei licencijavimo) buvo pritarta jau 2010 metų memorandume, pasirašytame LPS, Lietuvos universitetų Psichologijos katedrų bei psichologų asociacijų vadovų. Įstatymo projekte įrašytas memorandume minimas 5-erių metų pereinamasis laikotarpis, kuris turėtų padėti laipsniškai įdiegti podiplominę praktinę veiklą bei licencijavimą. Pereinamuoju laikotarpiu 24 mėnesių darbo stažą turintiems psichologams numatoma išduoti licencijas, o neturintys pakankamo išsilavinimo asmenys galės jį įgyti ir tęsti savo profesinę veiklą. Neabejoju, kad Psichologų praktinės veiklos įstatymas įtvirtins psichologo profesijos svarbą visuomenėje, užtikrins psichologų paslaugų kokybę bei tarnaus visuomenės interesams, todėl yra sveikintinas.

2016 m. spalio 10 d. Seimo posėdyje Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė pateikė Psichologų praktinės veiklos įstatymo projektą. Įvykus balsavimui, nutarta pritarti bendru sutarimu šiam projektui po pateikimo ir paskirti Sveikatos reikalų komitetą pagrindiniu komitetu šiam projektui svarstyti.

LR Seimo Sveikatos reikalų komitetas prašo ekspertų, komitetų ir institucijų išvadų dėl Praktinės veiklos įstatymo. Lietuvos psichologų sąjungos valdyba taip pat prašoma pateikti savo išvadą (“Dėl Lietuvos Respublikos Psichologų praktinės veiklos įstatymo projekto Nr. XIIP - 4553 svarstymo parengiamųjų darbų). Prašome LPS narių pateikti savo pasiūlymus įstatymui adresu lps@psichologusajunga.lt su antrašte „Psichologų praktinės veiklos įstatymas“ iki lapkričio 12 d. Jūsų pasiūlymai padės Lietuvos psichologų sąjungos valdybai formuluojant išvadą Sveikatos reikalų komitetui.

Pagarbiai,

LPS Prezidentė Neringa Grigutytė

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose