Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Kontaktai  /   Pranešimai spaudai  /   LPS pozicijos aktualiomis temomis  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

2009-02-13


Lietuvos psichologų sąjunga: alkoholinių gėrimų prekybos bei reklamos ribojimai yra būtini

Lietuvos psichologų sąjunga (LPS) atkreipia visuomenės bei politikų dėmesį, kad alkoholinių gėrimų kainos, prekybos bei reklamos apribojimai yra viena iš veiksmingų priemonių kovojant su nesaikingu alkoholio vartojimu.

Pastaruoju metu plačiai diskutuojama apie nesaikingo alkoholio vartojimo priežastis bei prevenciją. Tačiau viešoje diskusijoje suinteresuotos pusės pateikia prieštaringus ir klaidinančius faktus bei tyrimų išvadas dėl alkoholio prieinamumą ribojančių priemonių efektyvumo.

LPS teigimu, daugybė mokslinių tyrimų įrodo, kad alkoholinių gėrimų prekybos ir kainos kontrolė bei reklamos draudimas yra veiksmingos ir būtinos priemonės sprendžiant nesaikingo alkoholio vartojimo sukeliamas problemas. Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, pritaikius šias alkoholio kontrolės priemones, vien per 2008-uosius dėl apsinuodijimų alkoholiu gydytų 7-14 m. amžiaus vaikų sumažėjo nuo 105,2 iki 81,2, skaičiuojant 100 tūkst. gyventojų.

Šie rezultatai tik patvirtina Jungtinės Karalystės Alkoholio tyrimų instituto anksčiau parengtos ataskaitos Europos Komisijai išvadas: „Tyrimų duomenys aiškiai rodo, kad alkoholio rinkos reguliavimo politika labai efektyviai sumažina alkoholio daromą žalą. Ypač svarbus yra alkoholio apmokestinimas, kuris padeda sumažinti alkoholio vartojimo daromą žalą jauniems žmonėms. Jei dėl alkoholio mokesčių padidinimo 15 senųjų ES narių alkoholio kaina būtų pakelta 10 proc., per ateinančius metus būtų išvengta daugiau kaip 9 000 mirčių".

LPS ragina politikus nepasiduoti spaudimui ir ne tik kad neatsisakyti jau priimtų sprendimų, bet ir imtis papildomų priemonių, kurios padėtų išvengti bei įveikti nesaikingo alkoholio vartojimo problemą šalyje. Psichologai pastebi, kad tam būtinas visas kompleksas įvairių priemonių.

„Alkoholinių gėrimų reklamos ir prekybos apribojimas yra pirmas ir labai reikalingas žingsnis kovoje su nesaikingu alkoholio vartojimu. Tačiau jei tik ribosime prieinamumą, bet nesudarysime galimybių gauti adekvačią medicininę bei psichologinę pagalbą metantiems gerti, problemos neišspręsime" - teigia LPS valdybos narė doc. Laima Bulotaitė.

LPS Psichikos sveikatos komiteto narė doc. Nida Žemaitienė pabrėžia, kad efektyvi alkoholizmo prevencija neįmanoma ir neskiriant pakankamai dėmesio švietimui: „Vienas iš būtinų žingsnių švietimo sistemoje - kompleksinės sveikos gyvensenos ugdymo sistemos įdiegimas mokyklose".

Psichologų teigimu, aštrėjančios ekonominės bei socialinės šalies problemos, didina gyventojų netikrumą dėl finansinės ateities, o kartu ir nesaikingo alkoholio vartojimo riziką.

Daugiau informacijos apie pranešimą:
Doc. Laima Bulotaitė
LPS valdybos narė
Tel.: 8 868211182
Doc. Nida Žemaitienė
LPS Psichikos sveikatos komiteto narė
Tel. 8 686 45734

Daugiau informacijos apie Lietuvos psichologų sąjungą:
Dr. Robertas Povilaitis
LPS prezidentas
Mob. tel.: 8 698 88 79

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Naudinga informacija
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose