Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Kontaktai  /   Pranešimai spaudai  /   LPS pozicijos aktualiomis temomis  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

2014-12-04


2014 m. gruodžio 4 d.

 

PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI

 

Valstybei nereglamentuojant psichologų praktinės veiklos - europinis kvalifikacijos standartas jau Lietuvoje!

 

 

Valstybė įstatymais dar nereglamentuoja psichologų veiklos, tačiau, norint užtikrinti jų kvalifikaciją, Lietuvoje nuo šių metų imtas diegti europinis psichologų kvalifikacijos standartas – EuroPsy sertifikatas. EuroPsy – tai patikimas būdas pagrįsti savo išsilavinimą, patirtį ir kvalifikaciją dirbti tam tikroje psichologijos srityje.


Ar eitumėte pas gydytoją, kuris neturi licencijos? O pas odontologą, kuris šios specialybės mokėsi trijų mėnesių kursuose, tačiau universiteto nebaigė? Ar patikėtumėt savo brangiausiam žmogui operaciją atlikti chirurgui, kurio licencija baigėsi prieš metus?

Galvojate – kas per klausimai?! Tikrai – šie specialistai, remiantis įstatymais, privalo turėti tinkamą išsilavinimą ir galiojančias licencijas. Iš tiesų,dažniausiai prieš einant pas šiuos specialistus nereikia teirautis jų kvalifikacijos – valstybė tuo pasirūpina už Jus.

Ko gero, daugumai nekyla klausimas apie gydytojų kvalifikacijos užtikrinimo būtinumą, o kaip dėl specialistų, kurie padeda esant psichologiniams sunkumams? Ar psichologų veikla reglamentuojama įstatymais? Dar ne. Bet ar to reikia?


Ar reikia psichologų įstatymo?

Psichologas, kaip ir medikas, teisininkas ar kitas specialistas, privalo turėti tinkamą išsilavinimą ir kvalifikaciją, leidžiančius teikti kokybiškas paslaugas. Svarbu pripažinti, kad psichikos sveikata ne mažiau svarbi nei fizinė, todėl psichologinių paslaugų teikimas privalo būti reglamentuojamas įstatymais. Priešingu atveju nėra užtikrinamas Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo laikymasis, numatantis pacientų teisę į kokybišką sveikatos priežiūrą ir teisę į informaciją. Taigi bet kas, pasivadinęs psichologu, gali teikti paslaugas, kurios nebūtinai bus psichologinės paslaugos. Deja, tų paslaugų efektyvumui ir pagrįstumui reikalavimų valstybė kol kas nekelia. Esant tokiai situacijai, kenčia visi piliečiai, o tai reiškia – pati valstybė. Siekiant užtikrinti asmenų teisę į teisingą informavimą ir kokybiškas paslaugas, psichologų praktinės veiklos teisinis reglamentavimas – tiesiog būtinybė.


Licencijavimas valstybės lygmeniu kol kas neįgyvendintas – europinis (EuroPsy) sertifikatas jau Lietuvoje

2014 m. gegužės mėn. buvo suburta jau antra darbo grupė Lietuvos Respublikos psichologų praktinės veiklos įstatymo projektui parengti. Šiai darbo grupei buvo pavesta iki 2014 m. lapkričio 1 d. Seimo valdybai pateikti Lietuvos Respublikos psichologų praktinės veiklos įstatymo bei jį lydinčių teisės aktų projektus. Tai iki šiol nėra įvykę. Kaip neretai tenka pripažinti: tikrai džiaugiamės gerais norais, sveikiname iniciatyvą imtis šio svarbaus darbo. Tačiau panašu, kad tik gerų norų nepakanka: planas parengti įstatymo projektą taip ir liko tik idėjų lygmenyje – lapkričio pirma atėjo ir praėjo, o įstatymo projekto kaip neturėjome, taip ir neturime. Psichologais gali vadintis visi, kurie nori (būrėjai, šamanai, parapsichologai ir kt.), koks išsilavinimas reikalingas dirbti vienoje ar kitoje srityje, iki galo nereglamentuojama. Suprantama, kad valstybinį profesinės veiklos reglamentavimą įgyvendinti ne taip paprasta, ypač jei siekiame racionalaus ir efektyvaus teisinio reguliavimo. Lietuvos psichologų sąjunga palaiko, kantriai laukia ir siūlo savo specialistų pagalbą rengiant praktikos įstatymą. Tačiau kol įstatymu psichologų profesija dar nėra reglamentuojama, svarbi tampa psichologų bendruomenės savireguliacija siekiant užtikrinti teisingą visuomenės informavimą. Žengiant sertifikavimo keliu, pasiektas reikšmingas pokytis – jau parengtas europinis sertifikavimo modelis, kuris sėkmingai pradėtas įgyvendinti Lietuvoje. Bendradarbiaujant su Europos psichologų asociacijų federacija Lietuvoje nuo šių metų imtas diegti europinis psichologų kvalifikacijos standartas – EuroPsy sertifikatas.


Kuo svarbus EuroPsy Lietuvoje?

Visų pirma, neturint teisinio psichologų reglamentavimo Lietuvoje, EuroPsy sertifikatas yra vienintelis patikimas būdas pagrįsti savo išsilavinimą, patirtį ir kvalifikaciją dirbti tam tikroje srityje. Lietuvos psichologų sąjungos prezidentas dr. Evaldas Kazlauskas pastebi: „Šio sertifikato suteikimo kriterijai – tai europinį lygį atitinkantys kvalifikacijos reikalavimai psichologams, todėl labai tikėtina, kad būsima valstybinė licencijavimo sistema bus paremta tais pačiais ar labai panašiais standartais“. Taigi psichologai, turintys EuroPsy, bus sėkmingai akredituoti valstybės lygmeniu.

Ilgai laukėme ir sulaukėme – pagaliau psichologai gali tapti registruotais Europos psichologais. Daugiau informacijos apie EuroPsy galite rasti: www.europsy.lt

 

Gruodžio 5 d. Lietuvos psichologų sąjunga, didžiausia psichologus vienijanti organizacija Lietuvoje, Europos psichologų asociacijų federacijos narė, įteiks pirmuosius EuroPsy sertifikatus Lietuvos psichologams.

 

 


Kontaktiniai asmenys:

  

Inga Truskauskaitė - Kunevičienė

Lietuvos psichologų sąjungos Nacionalinio EuroPsy suteikimo komiteto pirmininkė

Tel. nr. +37068665995

El. p. europsy@psichologusajunga.lt

 

dr. Viktoras Keturakis

Lietuvos psichologų sąjungos valdybos narys, atstovas spaudai

Tel nr. +370 699 62523

El. p. lps@psichologusajunga.lt

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose