Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

LR SAM posėdis dėl medicinos psichologų praktikos bei psichoterapijos teikimo tvarkos


2021-06-08 įvyko LR sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – SAM) ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – VASPVT) organizuotas posėdis, kurio metu svarstyti dviejų sveikatos apsaugos ministro įsakymų pakeitimų projektai: dėl medicinos psichologo praktikos licencijavimo bei dėl psichoterapijos paslaugų teikimo tvarkos. Posėdyje dalyvavo SAM ir VASPVT darbuotojai, psichoterapeutų bei psichiatrų draugijų atstovai; LPS atstovavo LPS Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto narės Ieva Salialionė bei Edita Žilienė. Įsakymų pakeitimo tikslas – siekti, kad medicinos psichologo praktika bei psichoterapijos paslaugos taptų prieinamesnės visuomenei, taip pat pašalinti esamo reglamentavimo prieštaravimus ir padaryti reglamentavimą aiškesnį.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymo Nr. V-364 „Dėl licencijuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašų patvirtinimo“ projekte numatyta, kad medicinos psichologo praktika bus įtraukta į licencijuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašą. Pagal dabartinį reglamentavimą, medicinos psichologas gali praktikuoti tik dirbdamas komandoje su kitais asmens sveikatos priežiūros specialistais, teikiančiais psichiatrijos ir kitas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurių teikimo reikalavimuose numatyta, kad šių paslaugų teikime dalyvauja ir medicinos psichologas. Toks reglamentavimas reiškia, kad pacientas negali tiesiogiai kreiptis į medicinos psichologą dėl jo konsultacijos. Taip pat tai reiškia, kad medicinos psichologas negali įsteigti juridinio asmens – asmens sveikatos priežiūros įstaigos – ir savarankiškai praktikuoti joje pagal savo kompetenciją. Ministrui patvirtinus šį įsakymo pakeitimą, medicinos psichologai galėtų įsteigti savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir teikti medicinos psichologo paslaugas savarankiškai. Taip tikimasi padidinti medicinos psichologo paslaugų prieinamumą. Psichologų, psichiatrų bei psichoterapeutų draugijos pritarė tokiam VASPVT siūlymui.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymo Nr. V-1292 ,,Dėl psichoterapijos paslaugų teikimo ir apmokėjimo privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo projekte numatyta: patikslinti psichoterapinės konsultacijos apibrėžtį; aprašyti patalpų, kuriose teikiamos psichoterapijos paslaugos, reikalavimus; konkrečiau reglamentuoti, kokius psichoterapijos mokymus specialistas turi būti pabaigęs užsienio valstybėje, kad turėtų teisę taikyti psichoterapijos metodą Lietuvoje; papildyti įstaigų, teikiančių psichoterapijos paslaugas, licencijų sąrašą. Pagal šį projektą, asmens sveikatos priežiūros įstaigos galės gauti skirtingas licencijas: teikti vien psichoterapines konsultacijas (jas gali teikia tik gydytojas psichoterapeutas, gydytojas psichiatras arba gydytojas vaikų ir paauglių psichiatras), vien psichoterapijos seansus (juos gali teikti gydytojai, slaugytojai, akušeriai, medicinos psichologai, kurie yra įgiję teisę taikyti psichoterapijos metodą), arba ir psichoterapines konsultacijas, ir psichoterapijos seansus. Ministrui patvirtinus šį pakeitimą, medicinos psichologai, įgiję teisę taikyti psichoterapijos metodą, galės savo įsteigtoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, gavę reikiamą licenciją, teikti psichoterapijos seansus. Psichologų, psichiatrų bei psichoterapeutų draugijos pritarė šiam VASPVT siūlymui. Taip pat buvo iškelta techninių, finansinių klausimų, susijusių su įsakymų įgyvendinimu praktikoje, aptarti reikalingi tolesni sprendimai ir pokyčiai.


 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose