Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

SAM posėdis dėl psichoemocinio klimato asmens sveikatos priežiūros įstaigose


2021-05-14 įvyko LR sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – SAM) posėdis, kuriame kalbėta apie psichoemocinio klimato asmens sveikatos priežiūros įstaigose (toliau – ASPĮ) gerinimą. Posėdyje dalyvavo darbo grupės, suburtos 2019-10-31, skirtos asmens sveikatos priežiūros specialistų psichikos būklei stiprinti, nariai; LPS atstovavo LPS Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto pirmininkė Ieva Salialionė.

Minėtą darbo grupę 2019-10-31 LR sveikatos apsaugos ministras sudarė, „siekdamas užtikrinti ASPĮ dirbančių specialistų psichologinę gerovę, teigiamą šių įstaigų psichologinį klimatą ir sumažinti specialistų savižudybių tikimybę ateityje“. Darbo grupė 2020 m. vasarį parengė veiksmų planą dėl ASPĮ specialistų psichikos sveikatos būklės stiprinimo ir psichoemocinio klimato ASPĮ gerinimo. 2020-03-10 LR sveikatos apsaugos ministras įsakymu Nr. V-322Dėl psichoemocinio klimato ir psichologinės (emocinės) gerovės sveikatos priežiūros sistemoje gerinimo 2020–2022 metų veiksmų plano patvirtinimo“ planą patvirtino ir pasiliko įsakymo vykdymo kontrolę. Plane buvo numatytos 39 priemonės, skirtos specialistų psichologinei gerovei gerinti; iš jų 25 priemonės turėjo būti įgyvendintos iki 2021 m. I ketvirčio, 9 priemonės – šį ketvirtį, o likusios 5 priemonės – iki šių metų pabaigos.

2021-05-14 posėdžio metu SAM pristatė, kad šiuo metu yra įgyvendintos dvi su puse priemonės: panaikintas draudimas sveikatos priežiūros specialistams vertis profesine praktika dėl nustatytų psichikos sveikatos sutrikimų; įsteigtos mobiliosios psichologinės krizės komandos; dalinai įdiegta anoniminių skundų sistema. Kitos priemonės, kurios iš esmės galėtų keisti psichologinį klimatą ASPĮ bei sveikatos priežiūros specialistus rengiančiuose universitetuose bei kolegijose, dėl pandemijos nebuvo įgyvendintos; planuojama dauguma jų įgyvendinti. Posėdžiu metu LPS Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto pirmininkė Ieva Salialionė pasidalino savo liūdesiu, kad toks geras planas yra taip lėtai įgyvendinamas.

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose