Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

LPS komitetai  /   Etikos komitetas  /   Nacionalinis EuroPsy suteikimo komitetas  /   Organizacinės psichologijos komitetas  /   Edukacinės psichologijos komitetas  /   Psichologinio įvertinimo ir testavimo komitetas  /   Klinikinės ir sveikatos psichologijos komitetas  /   Vaiko psichologinės gerovės komitetas  /   Teisės psichologijos komitetas  /   Krizių ir katastrofų psichologijos komitetas  /   Neuropsichologijos grupė  /   Aplinkos psichologijos grupė  /   LGBTQIA+ psichologijos grupė  /   Aukštųjų mokyklų psichologų grupė  /   Reprodukcinės psichologijos specialistų grupė  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Prenatalinę netektį patiriančios moterims labai trūksta psichologinės pagalbos. Noriu joms padėti, konsultuoti, tačiau nežinau, nuo ko pradėti. Turiu aukštąjį išsilavinimą humanitarinių mokslų srityje. Kaip tapti kvalifikuota specialiste, galinčia pasiūlyti savo paslaugas medicinos įstaigoms?


KLAUSIMAS (2016-12-20)

Prenatalinę netektį patiriančios moterims labai trūksta psichologinės pagalbos. Noriu joms padėti, konsultuoti, tačiau nežinau, nuo ko pradėti. Turiu aukštąjį išsilavinimą humanitarinių mokslų srityje. Kaip tapti kvalifikuota specialiste, galinčia pasiūlyti savo paslaugas medicinos įstaigoms?

 

ATSAKYMAS (2017.01.03)

Visiškai sutinkame, kad psichologai turėtų dirbti ir psichologinė pagalba turėtų būti teikiama visuose gimdymo skyriuose ir prenatalinės diagnostikos bei patologijos skyriuose. Tačiau kol kas tai didžia dalimi priklauso nuo įstaigos vadovo valios bei galimybių, nes psichologo veikla medicinos įstaigose vis dar nėra reglamentuota. Nors visumoje tikrai yra pastebimų teigiamų pokyčių ir vis labiau atsižvelgiama į klientų poreikius teikiant akušerijos ir ginekologijos pagalbą, skiriama dėmesio psichologiniam medicinos personalo pasiruošimui, tačiau žinoma, kad šiais laikais efektyviausia pagalba yra kompleksinė, biopsichosocialinė.

Ką galite padaryti dabar, tai dalintis patirtimi, informacija, įžvalgomis ir savipagalbos įgūdžiais, savanoriškai burdama moteris į tarpusavio pagalbos grupę ar įsitraukdama į aktyvias grupes, kurdama interneto svetainę ar su bendraminčių grupe oficialiai steigdama organizaciją, atstovaujančią šios visuomenės grupės interesus. Bendradarbiavimas su gydytojais, psichologais, socialiniais darbuotojais būtų esminis dalykas, teikiant visapusišką pagalbą pacientėms ir jų artimiesiems.

Tuo tarpu kelias į psichologo ar psichoterapeuto praktiką yra gana ilgas, bet pasiekiamas. Pirma reikėtų baigti psichologijos bakalauro studijas (4 m.), po to – klinikinės arba sveikatos psichologijos magistro studijas (2 m.). Norint tapti psichoterapeutu, dar reikėtų kelerių metų trukmės pasirinktos psichoterapijos krypties podiplominių studijų. Norint specializuotis akušerijos, ginekologijos, prenatalinės medicinos srityje, prireiktų ir papildomų kvalifikacijos tobulinimo kursų.

Atsižvelgiant į Jūsų nusiteikimą teikti psichologinę pagalbą, svarstytinos ir kitų, trumpesnių, studijų galimybės. Pavyzdžiui, galima rinktis socialinio darbo studijas, nes čia praktiniam darbui pakanka bakalauro laipsnio, tuo tarpu studentai gauna daug psichologijos žinių ir įgūdžių, pabaigę studijas gali dirbti medicinos įstaigose, padėdami pacientams prisitaikyti prie kintančių gyvenimo aplinkybių.

Studijas palengvintų tai, kad dalis kreditų universitete Jums būtų įskaityta kaip turinčiai humanitarinį išsilavinimą. Be to, turintieji aukštąjį išsilavinimą Vilniaus universitete gali studijuoti psichologijos bakalauro programoje sesijiniu būdu. Vytauto Didžiojo universitete yra galimybė studijuoti sveikatos psichologijos magistrantūroje ištęstinėse studijose (savaitgaliniu formatu).

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose