Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Lietuvos psichologų sąjungos Krizių ir katastrofų psichologijos komiteto pirmininkė prof. Dr. Nida Žemaitienė kreipiasi į žiniasklaidos atstovus


Mieli žiniasklaidos atstovai, žaviuosi Jūsų aktyvumu ir pastangomis padėti visuomenei sudėtingu COVID – 19 karantino laikotarpiu. Neabejoju, kad šiuo metu Jūs veikiate vadovaudamiesi kilniu tikslu – padėti kitiems. Neabejoju, kad Jūs puikiai žinote, kaip žiniasklaidoje pateikiama informacija mus visus veikia, tačiau tam, kad Jūsų pastangos šiuo sudėtingu laikotarpiu duotų dar daugiau naudos, noriu atkreipti Jūsų dėmesį į kelis Svarbius aspektus:

1. Nepamirškite, kad būdami žiniasklaidos atstovais, krizinėse situacijose Jūs esate pagrindiniu ir nepakeičiamu informacijos bei stabilumo šaltiniu visuomenei. Tai, ką Jūs rašote ir transliuojate, daro didžiulį poveikį žmonių emocinei savijautai ir elgesiui.

2. Saugokite ir palaikykite savo pačių emocinį stabilumą ir sveikatą. Nepamirškite poilsio, atpažinkite ir įvardinkite savo emocijas, kontroliuokite jas. Stenkitės elgtis racionaliai, struktūruotai, ramiai ir etiškai.

3. Neprisidėkite prie baimės, panikos ir katastrofiškų prognozių skleidimo. Nepamirškite, kad tai, kas vyksta žiniasklaidoje, stipriai veikia mus visus. Poveikį daro ne tik Jūsų žodžiai, klausimų formuluotės, bet ir pašnekesio kryptis, kalbos tonas. Todėl venkite neapgalvotų epitetų, kritinių išsireiškimų, perdėtai emocingo reagavimo. Visuomenės reakcija į susidariusią situaciją didele dalimi priklauso nuo to, kaip ją nušviečiate.

4. Drąsinkite žmones, skatinkite visuomenės solidarumą. Dalinkitės atsakingo, jautraus ir pilietiško elgesio pavyzdžiais. Tai įkvepia ir skatina įsitraukti į problemos sprendimą.

6. Palaikykite viltį, solidarumą, vienybę ir kitas svarbias bendruomeniškas vertybes.

7. Rodykite ir rašykite apie pagalbą ypač pažeidžiamiems asmenims (senyvo amžiaus žmonės, žmonėms su negalia, kitataučiai). Tokių pavyzdžių visuomenėje daug – garsinkite juos.

8. Parodykite, kad kartu mes galime būti stiprūs. Priminkite, kad ne vieną negandą esame įveikę kartu.

9. Pateikdami rekomendacijas ir informaciją apie tai , kaip save saugoti, remkitės tik patikima ir aiškia informacija. Padėkite visuomenei išvengti sumaišties ir pasimetimo. Slopinkite gandų plitimą ir neperkraukite visuomenės nebūtina informacija. Informacinis „persotinimas“ atbukina dėmesį, todėl kyla grėsmė nebegirdėti to, kas iš tiesų svarbu.

10. Palaikykite tuos, kurie sunkiai dirba ir atiduoda save stengdamiesi suvaldyti epidemijos protrūkį. Jiems šis laikas ypatingai sunkus. Sudarykime jiems galimybę pajusti, kad visuomenė gerbia ir vertina jų darbą ir pastangas. Palaikykime! Taip visi pasijusime saugesni!

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Naudinga informacija
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose