Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Sveikatos apsaugos ministerijoje vyko antrasis darbo grupės posėdis


2020 sausio 16 d. LR Sveikatos apsaugos ministerijoje vyko antrasis darbo grupės posėdis siūlymams dėl sveikatos būklės reikalavimų ir sveikatos tikrinimo tvarkos reglamentavimo įvairioms visuomenės grupėms tobulinimo parengti. Posėdyje dalyvavo gausus būrys psichikos sveikatos ir profilaktinės sveikatos priežiūros specialistų, pacientų ir žmogaus teisių organizacijų atstovų. LPS posėdyje atstovavo Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto narė Aistė Pranckevičienė.

Posėdyje toliau diskutuota dėl sveikatos tikrinimo modelių, aptarti jų privalumai ir trūkumai. Šiuo metu Lietuvoje taikomas diagnozių modelis, kai teisę dirbti riboja diagnozių sąrašas (F-kodai); jei asmuo turi diagnozę, besąlygiškai taikomas apribojimas dirbti. Šis modelis teisiškai aiškiausias, tačiau diskriminuojantis ir realiai praktikoje neveikiantis. Mišriame modelyje remiasi tiek diagnozėmis, tiek papildomomis sąlygomis. Esant tam tikrai diagnozei vertinama individualiai, kiek asmuo yra pajėgus atlikti tam tikras darbines funkcijas. Teisiškai šis modelis aiškus, tačiau realiai praktikoje psichikos sveikatos specialistai neturi priemonių įvertinti specifines darbines funkcijas, gali atsirasti subjektyvumas, padaugėti skundų. Funkcinis modelis remiasi idėja, kad asmens teisė dirbti darbą turėtų būti vertinama be diagnozių, tik pagal gebėjimą atlikti funkcijas. Didžiausias privalumas – sumažinama diskriminacija, tačiau kyla klausimų, ar toks modelis pakankamai užtikrina visuomenės saugumą ir interesą, ar jis tikrai tinka visoms profesinėms ir visuomenės grupėms (pvz., statutiniams pareigūnams, norint įsigyti ginklą, dirbti su sudėtingais įrengimais). Funkciniame modelyje psichikos sveikatos priežiūros įstaigos nebedalyvauja, veiklai atlikti reikalingus gebėjimus vertina darbdavys, darbuotojo ir darbdavio santykius reglamentuoja darbo kodeksas. Posėdžio metu buvo pritarta modeliui, paremtam nedarbingumo nustatymo institutu, kuris remiasi idėja, kad psichikos sveikatos priežiūros specialistai į darbdavio ir darbuotojo santykius įsijungia, kai nustatoma psichikos liga. Kai asmuo suserga psichikos liga, kuri jam trukdo atlikti darbines funkcijas, atsiranda pagrindas skirti laikiną nedarbingumą. Žmogaus teisės dirbti darbą apribojamos tik tiek, kiek tai trukdo atlikti darbines funkcijas, o tai iš esmės atitinka laikino nedarbingumo dėl ligos ar traumos sąlygas. Remiantis šiuo modeliu, teisės aktų tvarka ir reikalavimai dėl sveikatos patikrinimų naikintini, psichikos sutrikimų diagnozių kaip kontraindikacijų dirbti nėra. Darbdavys, esant įtarimui, kad asmuo nepajėgia atlikti darbinių funkcijų dėl psichikos ligos, įgyja teisę siųsti asmenį pasitikrinti sveikatą dėl laikino nedarbingumo nustatymo.

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose