Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Medicinos psichologams – CAMS vadovas


Lietuvos psichologų sąjunga, bendradarbiaudama su Vilniaus universiteto Suicidologijos tyrimų centru ir Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuru, siūlo asmens sveikatos priežiūros įstaigose (toliau – ASPĮ) dirbantiems medicinos psichologams dovanų CAMS vadovą, kurio leidybą finansavo LR sveikatos apsaugos ministerija.

 

CAMS – tai savižudybės rizikos vertinimas ir valdymas bendradarbiaujant (angl. Collaborative Assessment & Management of Suicidality). Tai būdas, kaip įvertinti savižudybės riziką ir sudaryti planą, padėsiantį žmogui, galvojančiam apie savižudybę arba ketinančiam nusižudyti. Daugiau apie CAMS galite paskaityti lietuviško CAMS vadovo mokslo redaktorės dr. Jurgitos Rimkevičienės interviu.


 

Labai džiaugiamės, kad CAMS bus labiau prieinamas visoje Lietuvoje, ne tik Vilniuje. Ypač smagu, kad turėsime ir lietuvišką knygos e-versiją – buvo gautas CAMS autoriaus David A. Jobes leidimas, kuomet jis buvo atvykęs į Vilnių pernai 3-iosios Savižudybių intervencijos metodų konferencijos metu.

Nuoširdžiai dėkojame VU Suicidologijos tyrimų centrui, inicijavusiam, kad ši knyga taptų labiau prieinama Lietuvos specialistams, LR sveikatos apsaugos ministerijai, tikslingai skyrusiai tam finansavimą, ir VPSC Savižudybių prevencijos biurui, reikšmingai prisidėjusiam prie knygos leidimo, platinimo ir propogavimo. O ypač dėkojame šio metodo pradininkei Lietuvoje – LPS Savižudybių precencijos grupės narei, VU Suicidologijos tyrimų centro darbuotojai, lietuviško CAMS vadovo mokslo redaktorei dr. Jurgitai Rimkevičienei.

 

Savižudybių prevencijos biuras siekia, kad CAMS būtų naudojamas visose ASPĮ, kuriose gali tekti teikti pagalbą savižudybės krizę išgyvenantiems pacientams (ypač psichikos sveikatos centruose, psichiatrijos skyriuose, priėmimo skyriuose), ir šiuo metu platina išleistus CAMS vadovus.

Netrukus turėtų būti prieinama legali CAMS vadovo elektroninė versija PDF formatu.

 

Keletas pagrindinių CAMS taikymo momentų.

CAMS metodą galima naudoti perskaičius knygą. Turint knygą, galima iš jos kopijuoti SSF formas ir jas naudoti darbe su klientais/pacientais. SSF – savižudybės statuso forma, kuri yra tarsi viso metodo ašis, naudojama savižudybės rizikos įvertinimui ir pagalbos planavimui. Pasirodžius e-versijai, bus prieinama ir SSF elektroniniu formatu, kad galėtumėte ją tiesiog atsispausdinti.

 

Tikrai galima pradėti taikyti CAMS perskaičius knygą, tačiau idealiu atveju gerai būtų baigti CAMS mokymus, nes juose galima praktiškai pamatyti, kaip metodas naudojamas, ir jį pasipraktikuoti. CAMS metodo, kaip specializuotos terapijos, teisę mokyti turi itin patyrę juo dirbti specialistai, Europoje tokių žmonių yra du, tad Lietuvoje mokymus veda dr. Eoin Galavan iš Airijos:


Su mokymais kartu bus organizuojamos ir CAMS atvejų supervizijos su dr. Eoin Galavan, į kurias bus galima registruotis naudojantiems CAMS. Apie jas bus informuojama atskirai.

Mokymai tikrai suteikia daugiau žinių ir įgūdžių kaip tinkamai naudoti CAMS. Vis tik realybė tokia, kad kol kas visos Lietuvos mastu mokymams finansavimas nėra numatytas, o kitų metų CAMS mokymai Vilniuje priklausys nuo kitų metų Vilniaus miesto savivaldybės plano, kuris dar bus svarstomas.

Suprantantiems angliškai papildoma pagalba galėtų būti video kursai prieinami per CAMScare

 

Atkreipiame dėmesį, kad CAMS metodą ir SSF formas galima naudoti savižudybės krizę išgyvenančių asmenų psichosocialinio vertinimo metu vietoj formos patvirtintos ministro įsakymu V-856 (nereikia pildyti jų abiejų, užtenka SSF). Įsakymo II skyriaus 17 punkte nurodyta, jog „Psichosocialinio vertinimo metu specialistas gali naudoti Savižudybės krizę išgyvenančių asmenų psichosocialinio vertinimo formą (1 priedas) ir Asmens savisaugos plano formą (2 priedas) arba pagal kompetenciją kitus specializuotus, mokslu grįstus instrumentus, skirtus kompleksiškai įvertinti savižudybės krizę išgyvenančio asmens psichosocialinę būseną.“ Tokia būtent ir yra SSF forma, tad galite ją drąsiai naudoti.

 

Išleistų CAMS vadovų skaičius nemažas, bet baigtinis. Tad LPS pirmenybę teiks LPS nariams, dirbantiems medicinos psichologais ASPĮ. Taip pat siūlome medicinos psichologų pasiteirauti darbovietėse, gal CAMS savo darbe norėtų taikyti jų kolegos medicinos psichologai ne LPS nariai, psichiatrai, vaikų ir paauglių psichiatrai (dar neturintys CAMS vadovo). Tikimės, kad prašymus pateiks tie ASPĮ specialistai, kurie iš tiesų ketina taikyti šį metodą.

 

Jei norėtumėte savo klinikiniame darbe pradėti taikyti CAMS, prašome parašyti LPS biurui (lps@psichologusajunga.lt) šią informaciją:

Vardas, pavardė, ar LPS narys, asmens sveikatos priežiūros įstaiga, pareigos, miestas, kontaktinis telefonas, e-pašto adresas; papildomai ne vilniečiams – darbovietės ar namų adresas.

Kartu galite įrašyti analogišką informaciją apie kolegą med. psichologą, psichiatrą ar vaikų ir paauglių psichiatrą, pageidaujantį CAMS.

Vilniečiai vadovus galės pasiimti LPS biure biuro darbo metu.

Dėl vadovų perdavimo kituose miestuose gyvenantiems med. psichologams derinsime individualiai.

Laukiame Jūsų pageidavimų gauti CAMS vadovą iki 2019-12-13.

 

Sėkmės taikant CAMS! Tikime, kad naudodami pamatysit šio metodo prasmę ir naudą.

 

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose