Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

EFPA Generalinė asamblėja


2019-07-06/07 Maskvoje vyko EFPA generalinė asamblėja, kurioje LPS atstovavo LPS valdybos narė Ieva Salialionė. Asamblėjos metu patvirtinta 2017-2019 m. EFPA veiklos ataskaita, 2017 m. ir 2018 m. EFPA finansinės ataskaitos, 2020-2021 m. EFPA biudžetas. Svarstyti EFPA įstatų pakeitimai: pritarta siūlymui įstatuose numatyti galimybę kurti ekspertų tinklus tam tikrai problemai spręsti. Į EFPA priimtos Albanijos ir Azerbaidžiano psichologų asociacijos. Bulgarijos psichologų asociacija įvykdė įsipareigojimus ir vėl tapo pilnateise EFPA nare. Pareklamuotas EFPA naujienų žurnalas, kuriame galima skelbti žinias apie nacionalinių psichologų asociacijų pasiekimus. Pristatytas naujai EFPA įsteigtas Lev Vygotsky apdovanojimas, pirmąkart įteiktas šiais metais Europos psichologų kongrese Maskvoje. 

Aptarta EuroPsy situacija ir vystymo idėjos. Pritarta pakeitimui, kad EuroPsy suteikimo pereinamasis laikotarpis trunka trejus metus po nacionalinio EuroPsy komiteto sukūrimo (atsisakyta buvusio 2020 m. termino). Nepritarta siūlymui, kad EFPA turėtų galimybę pašalinti psichologą iš EuroPsy registro tuo atveju, jei psichologas pažeidė etiką ir nacionalinis etikos komitetas netyrė arba neadekvačiai ištyrė pažeidimą. Svarstyta, ar sporto psichologija turėtų būti EuroPsy praktikos sritis ar specializacija; nutarta, kad sporto psichologija – EuroPsy specializacija. Aptarta, kad galėtų atsirasti daugiau EuroPsy specializacijų – tereikia, kad susiburtų darbo grupė, kuri sukurtų specializacijos standartus. Pristatyta, kad kai kurie Europos universitetai stengiasi priderinti psichologų rengimo programas prie EuroPsy standartų; aptarta galimybė nacionalinėms psichologų asociacijoms sertifikuoti universitetų psichologijos mokymo programas ir informuoti visuomenę, kurių psichologijos mokymo programų absolventai galėtų gauti EuroPsy sertifikatus.

EFPA taryba pateikė rekomendacijas EFPA organams (valdybai, komitetams, užduočių grupėms ir darbo grupėms). Daugumai rekomendacijų be diskusijų pritarta. Tuo tarpu nemažai diskutuota dėl Psichologijos ir sveikatos komiteto: svarstyta, ar jį padalinti į du atskirus –  „Sveikatos psichologijos“ ir „Klinikinės psichologijos ir psichoterapijos“ – komitetus, taip suteikiant daugiau svorio klinikinei psichologijai ir psichoterapijai ir galimai padarant EFPA patrauklesnę psichoterapeutams, ar palikti esamą komitetą, taip pabrėžiant kūno ir psichikos sveikatos vienovę, bei negrįžtant prie seniau buvusio dualizmo – fizinės sveikatos ir psichinės sveikatos atskyrimo. Nutarta palikti bendrą Psichologijos ir sveikatos komitetą. Psichoterapijos įtvirtinimo problemą siūlyta spręsti egzistuojančios užduoties grupės rėmuose; atstovai iš nacionalinių asociacijų kviečiami prisijungti į šią užduoties grupę.

Tartasi, kaip psichologai galėtų prisidėti prie klimato kaitos problemos sprendimo. Kai kurie EFPA nariai pasirengę aktyviai įsitraukti į klimato kaitos problemos psichologinių aspektų analizę ir remiantis rezultatais, teikti visuomenei problemos sprendimo siūlymus.

Pristatyta Europos psichologijos kongreso 2017, vykusio Amsterdame, galutinė ataskaita; Europos psichologijos kongreso 2019, vykusio Maskvoje, pirminis įvertinimas; Europos psichologijos kongreso 2021, vyksiančio Liublijanoje, progreso ataskaita. Nuspręsta Europos psichologijos kongresą 2023 rengti Brightone (Jungtinėje Karalystėje).

Išrinkta nauja EFPA taryba: prezidentas – Christoph Steinebach (Vokietija), generalinis sekretorius – Ole Tunold (Norvegija), iždininkė – Nicola Gale (Jungtinė Karalystė), tarybos nariai: Koen Lowet (Belgija), Eleni Karayianni (Kipras) ir Anna Leibyna (Rusija).

Asamblėjos metu išsakyta daug padėkų LPS nariui Robertui Povilaičiui, dvi kadencijas sėkmingai vykdžiusiam EFPA generalinio sekretoriaus pareigas. Nuoširdi padėka Robertui Povilaičiui, savo atsidavimu ir profesionaliu darbu vysčiusiam psichologiją Europoje bei garsinusiam Lietuvą ir LPS Europos psichologų bendruomenėje!



 

 

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose