Prisijungti

 
   

Apie LPS      Narystė      LPS nariai      Renginiai      EuroPsy      Reglamentavimas      Tėvams ir specialistams      COVID-19       Kontaktai      Lietuvos psichologų kongresas 2024      Profesinė etika      EN

Naujienos  /   LPS Naujienlaiškiai  /   Kitų organizacijų naujienlaiškiai  /  





           

                

                  







 


 
.

 

 

Posėdis Seime dėl psichikos sutrikimų turinčių asmenų atskirties ir destigmatizacijos


2019-06-26 Lietuvos Respublikos Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija, vadovaujama R. Šarknicko, organizavo posėdį, kurio metu nagrinėtas klausimas dėl psichikos sutrikimų turinčių asmenų atskirties ir destigmatizacijos. Posėdyje dalyvavo Seimo nariai, Sveikatos apsaugos ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, VšĮ „Psichikos sveikatos perspektyvos“ direktorė Karilė Levickaitė, programos „Kurk Lietuvai“ projektų vadovės Vaiva Gerasimavičiūtė ir Monika Nedzinskaitė, Lietuvos psichoterapijos draugijos vadovas Eugenijus Laurinaitis; Lietuvos psichologų sąjungai atstovavo LPS Klinikinės ir sveikatos psichologijos komiteto pirmininkė Ieva Salialionė. Posėdžiui vadovavęs Seimo narys A. Navickas išsakė posėdžio tikslą – rasti sprendimus, kad žmogus, ieškantis pagalbos dėl savo psichikos sveikatos, jos sulauktų, o ne būtų stigmatizuojamas ir ne sulauktų neigiamų pasekmių dėl gydymosi.

 

„Kurk Lietuvai“ projekto vadovės pristatė E. Etnerio, M. Nedzinskaitės ir V. Gerasimavičiūtės atliktą tyrimą „Negatyvių nuostatų apie psichikos sveikatos sutrikimus mažinimas“. Tyrimo duomenimis, psichikos sutrikimų turintys asmenys vis dar stigmatizuojami Lietuvoje; dėl stigmos žmonės, patirdami psichikos sveikatos sunkumų, vengia kreiptis pagalbos. Viena iš stigmos priežasčių yra teisės aktuose įtvirtinta diskriminacija, t. y. taikomi teisių apribojimai dėl nustatytų psichikos sutrikimų: draudimai dirbti (gydytojams, slaugytojams, vaistininkams, teisėjams, prokurorams, advokatams, statutiniams pareigūnams, norintiems dirbti su slapta medžiaga), vairuoti, įsivaikinti. „Kurk Lietuvai“ projekto vadovai pasiūlė kovos su institucine stigma būdus: vertinamas funkcionalumas, individualus vertinimas (asmuo vertinamas tik tada, kai kyla įtarimų), naikinami veiklą ribojantys diagnozių sąrašai, garbės deklaracijos konceptas, reagavimo sistema įtarus neadekvatų elgesį; bei kovos su socialine stigma būdus: stigmos mąsto ir pobūdžio tyrimas, nacionalinė platforma apie psichikos sveikatą, socialinės kampanijos, kontakto strategija, darbdavių įtrauktis.

 

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija peržiūri draudimus dirbti teisėjams, advokatams ir prokurorams. Iškilo nesutarimas dėl draudimo principo: Sveikatos apsaugos ministerija laikosi principo, kad draudžiama dirbti pagal nustatytas psichikos sutrikimų diagnozes, tuo tarpu teisininkai siūlo vertinti, ar asmuo geba atlikti reikiamas darbui funkcijas.

 

Sveikatos apsaugos ministerijai pasiūlyta suburti darbo grupę, kuri sukurtų sistemą, kaip vertinti reikiamas darbui funkcijas – tada būtų galima atsisakyti apribojimų pagal diagnozes. Išsakytas siūlymas teisės aktais įtvirtinti požiūrį, kad psichikos sutrikimas gali baigtis, t.y. numatyti pasveikimo galimybę. Pasiūlyta į Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupes, svarstančias tam tikrų grupių teisių apribojimus, įtraukti ne vien gydytojus, bet ir tų grupių atstovus, o taip pat psichologus ir socialinius darbuotojus. Reikia daugiau įgalinti psichikos sutrikimų turinčius asmenis, juos įtraukti į sprendimų priėmimą. Visuomenėje svarbu didinti psichikos sveikatos raštingumą; tuo tikslu VšĮ „Psichikos sveikatos perspektyvos“ vykdo projektą „1 iš 4“, kurio metu organizuojami psichikos sveikatos raštingumo mokymai jaunimui, remiantis moderniais psichikos sveikatos principais ir žmogaus teisių standartais.

 

2019 m. spalio mėnesį numatomas kitas Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis šia tema, kurioje Seimas kvies ministerijas pristatyti, ką pavyko padaryti, kad psichikos sutrikimų turinčių asmenų atskirtis ir stigmatizacija sumažėtų.

 

Diskusijos vaizdo įrašas: https://www.youtube.com/watch?v=fYgu9Tpo2No

 

 

 

 

LPS renginiai
 
 


 




















 

Apie LPS

Apie LPS
Prezidentė
Valdyba
Komitetai, grupės ir komisijos
Apdovanojimai
Biuras
Leidiniai
LPS savanorystės programa
Skirkite 1,2% GPM
Prisidėkite prie LPS veiklos!
LPS metinės ataskaitos
Privatumo politika
Intervizijų grupės
   Narystė

Apie narystę
Psichologams
Mokestis
Narystės anketa
   LPS nariai

LPS narių sąrašas
LPS Garbės nariai
LPS Partneriai
   Renginiai

Renginių grafikas
   EuroPsy

   Reglamentavimas

   Tėvams ir specialistams

   COVID-19

COVID-19
   Kontaktai

   Lietuvos psichologų kongresas 2024

LPK2024
LPK2024 EN
Pranešimų santraukų teikimas
LPK2024 organizatoriai
LPK2024 vieta ir kontaktai
LPK2024 dalyvių registracija
LPK2024 prieškongresiniai pranešimai
Santraukų leidinys
Programa
Plenariniai pranešimai
   Profesinė etika

Psichologų profesinės etikos kodeksas
Kaip pateikti nusiskundimą
EFPA etikos metakodeksas
Bendravimas su žiniasklaida
Mokslinių tyrimų etikos komisijos universitetuose